Vier tips voor veilig hybride werken

Hybride werken. We kunnen er gewoon niet meer omheen. Maar hoe gaan we om met deze trend? Wij zien veel vragen rondom dit thema in relatie tot BHV en vele organisaties zoals het NIBHV hebben hier een whitepaper aan gewijd. Hierin wordt vooral ingegaan op het rondkrijgen van de BHV bezetting op kantoor en de operationele planning. Wij hebben als team dit hele vraagstuk eens over een andere boeg gegooid. Samen hebben we gekeken hoe je veilig alleen kunt thuiswerken, en welke rol de BHV hierin kan spelen. Wij hebben de beste ideeën van ons dreamteam samengevat in 4 tips voor veilig hybride werken.

Tip 1. Awareness.

Met voorlichting de zelfredzaamheid van thuiswerkers en medewerkers in het algemeen verhogen. Daarmee kan je als organisatie als een flinke stap zetten. Met bijvoorbeeld een maatwerk e-learning kunnen thuiswerkwerkers gewezen worden op de risico’s die verbonden zijn aan het thuiswerken, en de beginselen leren van hoe zij zelf moeten optreden bij een calamiteit. Een traject dat wij as-we-speak aan het ontwikkelen zijn voor de medewerkers van een grote bank met daarbij overkoepelend het thema: Kijken, denken en doen. 

Rol van de BHV?
Het is belangrijk dat de onderwerpen in de e-learning herkenbaar zijn voor de thuiswerker, en zo meer leerrendement opleveren. Daarom raden wij aan tijdens de ontwerpfase van de e-learning BHV’ers te betrekken bij het ontwerpteam en zo hun eigen kennis en ervaring aandragen. Ook kunnen zij als boegbeeld dienen in de speciale instructievideo’s die worden opgenomen, met uitleg en tips voor de thuiswerker.

Tip 2. Thuis aan de slag. Een veilig kerstpakket?.

Om thuiswerkers tegemoet te komen kan je als werkgever overwegen om dit jaar een kerstpakket te ontwikkelen om veilig thuis te kunnen werken. Helemaal mooi als deze speciale Thuis (kerst) Competent Box aansluit op de voorlichting die we bij tip 1 hebben besproken. In het kerstpakket zouden dan bijvoorbeeld een rookmelder, verbandkoffer en instructiekaarten kunnen zitten waarmee zij hun thuiswerkomgeving veiliger kunnen maken.

Rol van de BHV?
Als aanvulling op de voorlichting genoemd bij tip 1, kan het BHV team binnen jouw bedrijf ook een actieve rol hebben bij het samenstellen van de inhoud van een dergelijke box.

Tip 3. Reanimeren in Augmented Reality.

Met behulp van Augmented Reality kan een medewerker thuis leren hoe hij moet reanimeren. Zo is het Oranje Kruis samen met Velicus een samenwerking aangeven om met behulp van Augmented Reality de mogelijkheid te bieden om realistisch te leren reanimeren. Met behulp van Mixed Reality wordt de echte wereld gecombineerd een virtuele wereld. Zo ziet een cursist een slachtoffer verslechteren naarmate de tijd doorloopt – en dat in zijn eigen omgeving. Stap voor stap wordt de cursist ondersteund door een virtuele instructeur waardoor het zelfstandig doorlopen van een reanimatiesessie mogelijk wordt. Tijdens het oefenen van de borstcompressie wordt er direct aangegeven of er te hard of te zacht gedrukt wordt. Bij beademing wordt er gemeten of de cursist lang genoeg en diep genoeg beademing geeft. Een prachtige innovatie waardoor de cursist nog sneller, nog makkelijker en nog beter een handeling onder de knie krijgt. De materialen om dit te gebruiken krijgen de cursisten thuisgestuurd met bijbehorende instructie, waarna een certificaat kan worden verstrekt middels een live koppeling met een online instructeur.

Rol van de BHV?
BHV’ers kunnen collega’s stimuleren om bepaalde basale vaardigheden aan te leren zodat ze in hun thuisomgeving (of als ze samenwerken) in staat zijn bijvoorbeeld een reanimatie uit te voeren. Hiermee draag je als bedrijf ook bij aan een stukje MVO door je medewerkers op dit vlak adequaat te scholen. Ook hier kunnen de BHV’ers als boegbeeld fungeren voor interne wervingscampagnes om dit aanbod als werkgever “kenbaar” te maken.

Tip 4. Alleen werken en ICE.

Om het alleen werken veiliger te maken, is het in het kader van alarmeren en hulpverlenen belangrijk om twee dingen te weten. Op welk adres is de collega op dat moment aan het werk, en op welk nummer is hij daar te bereiken? Met die gegevens kan er hulp gestuurd worden naar zijn adres en kan er contact opgenomen worden met een naaste die ook kan handelen. Om dit te bereiken kunnen er ICE gegevens gedeeld worden. In het geval dat een collega onwel wordt tijdens een vergadering, kunnen die collega’s met de ICE informatie uit dat profiel direct hulp sturen en contact opnemen met een naaste die misschien op dat moment in de buurt is. 

Zo is het recentelijk mogelijk om via Microsoft Teams je locatie te delen in geval van een calamiteit. 

Rol van de BHV?
Een BHV’er die in de buurt woont van het incident kan direct actie ondernemen en ter plaatse gaan kijken. Daarnaast is het aan te raden om dagelijks een digitale BHV’er beschikbaar te hebben die bij een noodgeval gekoppeld kan worden aan een vergadering, zodat deze meteen kan kijken, denken en actie kan ondernemen.

Meer nieuws

Animaties, AR & andere ontwikkelingen

Animaties, AR & andere ontwikkelingen

CURA BHV ontwikkelt eigen animaties CURA BHV ontwikkelt sinds kort eigen animaties voor de nieuwe lesmodules. Het is van groot belang dat de BHV-cursussen up-to-date zijn en zo effectief mogelijk worden gegeven. We begrijpen dit als geen ander en daarom hebben we...

Lees meer
Nieuwe functionaliteiten in ons portaal.

Nieuwe functionaliteiten in ons portaal.

We zijn weer een week verder! Daarbij komen een hoop goede ontwikkelingen kijken, die we graag in deze update met je delen. Daarbij zijn we met name blij om te delen dat alle certificaten vanuit Viper zijn geïmporteerd naar het nieuwe portaal, en dus zijn in te zien.

Lees meer
Wij zijn verhuisd naar Maastricht

Wij zijn verhuisd naar Maastricht

Met onze missie naar Mars in het achterhoofd is het ook voor ons zelf tijd om het heelal te verkennen: Wij zijn daarom verhuisd naar Maastricht. Van Simpelveld naar Maastricht is een kleine stap voor ons, maar een grote stap qua verbetering van onze dienstverlening en bereikbaarheid.

Lees meer
CURA BHV zoekt panelleden!

CURA BHV zoekt panelleden!

We zijn continu bezig om onze dienstverlening voor onze klanten en cursisten te verbeteren. De feedback van jou is daarbij heel waardevol. Daarom zouden wij graag een CURA BHV Lab panel opzetten. Hierbij nodigen we jou ook graag uit om deel te nemen!

Lees meer
Shares