Vier tips voor veilig hybride werken

Hybride werken. We kunnen er gewoon niet meer omheen. Maar hoe gaan we om met deze trend? Wij zien veel vragen rondom dit thema in relatie tot BHV en vele organisaties zoals het NIBHV hebben hier een whitepaper aan gewijd. Hierin wordt vooral ingegaan op het rondkrijgen van de BHV bezetting op kantoor en de operationele planning. Wij hebben als team dit hele vraagstuk eens over een andere boeg gegooid. Samen hebben we gekeken hoe je veilig alleen kunt thuiswerken, en welke rol de BHV hierin kan spelen. Wij hebben de beste ideeën van ons dreamteam samengevat in 4 tips voor veilig hybride werken.

Tip 1. Awareness.

Met voorlichting de zelfredzaamheid van thuiswerkers en medewerkers in het algemeen verhogen. Daarmee kan je als organisatie als een flinke stap zetten. Met bijvoorbeeld een maatwerk e-learning kunnen thuiswerkwerkers gewezen worden op de risico’s die verbonden zijn aan het thuiswerken, en de beginselen leren van hoe zij zelf moeten optreden bij een calamiteit. Een traject dat wij as-we-speak aan het ontwikkelen zijn voor de medewerkers van een grote bank met daarbij overkoepelend het thema: Kijken, denken en doen. 

Rol van de BHV?
Het is belangrijk dat de onderwerpen in de e-learning herkenbaar zijn voor de thuiswerker, en zo meer leerrendement opleveren. Daarom raden wij aan tijdens de ontwerpfase van de e-learning BHV’ers te betrekken bij het ontwerpteam en zo hun eigen kennis en ervaring aandragen. Ook kunnen zij als boegbeeld dienen in de speciale instructievideo’s die worden opgenomen, met uitleg en tips voor de thuiswerker.

Tip 2. Thuis aan de slag. Een veilig kerstpakket?.

Om thuiswerkers tegemoet te komen kan je als werkgever overwegen om dit jaar een kerstpakket te ontwikkelen om veilig thuis te kunnen werken. Helemaal mooi als deze speciale Thuis (kerst) Competent Box aansluit op de voorlichting die we bij tip 1 hebben besproken. In het kerstpakket zouden dan bijvoorbeeld een rookmelder, verbandkoffer en instructiekaarten kunnen zitten waarmee zij hun thuiswerkomgeving veiliger kunnen maken.

Rol van de BHV?
Als aanvulling op de voorlichting genoemd bij tip 1, kan het BHV team binnen jouw bedrijf ook een actieve rol hebben bij het samenstellen van de inhoud van een dergelijke box.

Tip 3. Reanimeren in Augmented Reality.

Met behulp van Augmented Reality kan een medewerker thuis leren hoe hij moet reanimeren. Zo is het Oranje Kruis samen met Velicus een samenwerking aangeven om met behulp van Augmented Reality de mogelijkheid te bieden om realistisch te leren reanimeren. Met behulp van Mixed Reality wordt de echte wereld gecombineerd een virtuele wereld. Zo ziet een cursist een slachtoffer verslechteren naarmate de tijd doorloopt – en dat in zijn eigen omgeving. Stap voor stap wordt de cursist ondersteund door een virtuele instructeur waardoor het zelfstandig doorlopen van een reanimatiesessie mogelijk wordt. Tijdens het oefenen van de borstcompressie wordt er direct aangegeven of er te hard of te zacht gedrukt wordt. Bij beademing wordt er gemeten of de cursist lang genoeg en diep genoeg beademing geeft. Een prachtige innovatie waardoor de cursist nog sneller, nog makkelijker en nog beter een handeling onder de knie krijgt. De materialen om dit te gebruiken krijgen de cursisten thuisgestuurd met bijbehorende instructie, waarna een certificaat kan worden verstrekt middels een live koppeling met een online instructeur.

Rol van de BHV?
BHV’ers kunnen collega’s stimuleren om bepaalde basale vaardigheden aan te leren zodat ze in hun thuisomgeving (of als ze samenwerken) in staat zijn bijvoorbeeld een reanimatie uit te voeren. Hiermee draag je als bedrijf ook bij aan een stukje MVO door je medewerkers op dit vlak adequaat te scholen. Ook hier kunnen de BHV’ers als boegbeeld fungeren voor interne wervingscampagnes om dit aanbod als werkgever “kenbaar” te maken.

Tip 4. Alleen werken en ICE.

Om het alleen werken veiliger te maken, is het in het kader van alarmeren en hulpverlenen belangrijk om twee dingen te weten. Op welk adres is de collega op dat moment aan het werk, en op welk nummer is hij daar te bereiken? Met die gegevens kan er hulp gestuurd worden naar zijn adres en kan er contact opgenomen worden met een naaste die ook kan handelen. Om dit te bereiken kunnen er ICE gegevens gedeeld worden. In het geval dat een collega onwel wordt tijdens een vergadering, kunnen die collega’s met de ICE informatie uit dat profiel direct hulp sturen en contact opnemen met een naaste die misschien op dat moment in de buurt is. 

Zo is het recentelijk mogelijk om via Microsoft Teams je locatie te delen in geval van een calamiteit. 

Rol van de BHV?
Een BHV’er die in de buurt woont van het incident kan direct actie ondernemen en ter plaatse gaan kijken. Daarnaast is het aan te raden om dagelijks een digitale BHV’er beschikbaar te hebben die bij een noodgeval gekoppeld kan worden aan een vergadering, zodat deze meteen kan kijken, denken en actie kan ondernemen.

Meer nieuws

Onze Pop-Up locatie in Zoetermeer sluit haar deuren

Onze Pop-Up locatie in Zoetermeer sluit haar deuren

Vanwege het grote succes van onze trainingen op locatie, ook wel bekend als Blended BHV, merken wij dat er steeds minder behoefte is aan onze Pop-Up locatie in Zoetermeer. Dit heeft ons ertoe gebracht een moeilijke, maar noodzakelijke beslissing te nemen: we gaan afscheid nemen van onze Pop-Up locatie in Zoetermeer. Hoewel we dit natuurlijk heel erg jammer vinden, is het voor ons van het grootste belang dat we onze cursisten de kwaliteit blijven bieden die ze van ons gewend zijn en die we altijd hebben nagestreefd.

Lees meer
Ontdek de toekomst van BHV: jouw Masterclass bij CURA BHV

Ontdek de toekomst van BHV: jouw Masterclass bij CURA BHV

Ben je klaar om je bedrijfshulpverlening (BHV) naar een hoger niveau te tillen? Sta je open voor innovatieve oplossingen die écht werken? Dan is onze Masterclass BHV precies wat je zoekt. Tijdens de Masterclass BHV geven we een workshop hoe je op basis van jouw eigen noodprocedures lesmateriaal kunt maken. We geven je een kijkje in de toekomst van BHV, waarin AI en online leermodules een cruciale rol spelen. Laten we beginnen!

Lees meer
Sneak preview nieuw Cursistenportaal

Sneak preview nieuw Cursistenportaal

Met trots kan ik jullie laten weten dat we hard hebben gewerkt aan een complete make-over van onze cursistenapp en het cursistenportaal. Als Chief Instructional Design bij CURA BHV ben ik verantwoordelijk voor de nieuwe schermen die we hebben ontworpen om de gebruiksvriendelijkheid te verhogen. Dankzij jullie waardevolle feedback hebben we deze nieuwe updates kunnen realiseren. Lees verder om te ontdekken wat er allemaal is veranderd.

Lees meer
Nieuwe visie op BHV-training: Innovatie en persoonlijke benadering

Nieuwe visie op BHV-training: Innovatie en persoonlijke benadering

Stel je eens voor: een BHV-training die niet alleen aan alle richtlijnen voldoet, maar ook echt aansluit bij op de specifieke behoeften van jouw cursisten. Dat is precies waar ik samen met mijn team aan werk! We zijn volop bezig met het vernieuwen van onze herhalingscursus BHV die in september van start gaat. Met onze nieuwe visie op trainen zetten we een grote stap vooruit door trainingen aan te bieden die persoonlijk en op maat gemaakt zijn voor iedere cursist.

Lees meer
Tips om voor te bereiden op noodsituaties in de kinderopvang

Tips om voor te bereiden op noodsituaties in de kinderopvang

Stel je voor: het is een gewone dag op de kinderopvang. Kinderen spelen vrolijk, leraren haasten zich rond, en dan… gebeurt het ondenkbare. Een kind krijgt een ongeluk. Paniek slaat toe, seconden voelen als eeuwen, en niemand lijkt precies te weten wat te doen. Dit angstaanjagende scenario jaagt elke Hoofd BHV de stuipen op het lijf. Maar, er is hoop.

Lees meer
Masterclass BHV 2024

Masterclass BHV 2024

Ben jij erbij geweest in 2019? Die onvergetelijke Masterclass BHV in Alphen aan den Rijn? Wat een geweldige dag was dat! Speciaal voor Hoofden BHV hebben we toen inspirerende workshops verzorgd, een exclusief kijkje in de keuken van onze trainingen gegeven en ruimte gecreëerd om met elkaar te sparren en best practices te delen. Nu is Albert weer druk bezig met het plannen van een nieuwe Masterclass BHV voor september.

Lees meer
Ontdek de revolutie in BHV-training met onze nieuwe planningstool!

Ontdek de revolutie in BHV-training met onze nieuwe planningstool!

Automatisering is niet meer weg te denken uit de dagelijkse bedrijfsvoering, en ook bij CURA BHV blijven we doorontwikkelen om jou beter van dienst te zijn. Dit jaar hebben we doorlopend ons planningsproces grondig verbeterd, zodat je als hoofd BHV minder tijd kwijt bent aan administratieve rompslomp en meer tijd kunt besteden aan wat echt belangrijk is: veiligheid op de werkvloer. In deze blogpost nemen we je mee door de verschillende fases van ons nieuwe planningsproces en laten we zien wat dit voor jou betekent.

Lees meer
Shares