Vier tips om te oefenen.

CURA levert een betere BHV’er. Een opleiding is leuk en aardig, maar hoe werk je binnen je team aan daadkracht en gebouwkennis? En hoe zorg je ervoor dat de BHV gemotiveerd blijft? We geven je vier tips voor om je BHV oefeningen fris en interessant te houden.

Tip 1. Table-top oefening.

Een hele leuke en effectieve oefening is de table-top oefening waarbij je een simulatie van een calamiteit nabootst op papier, het liefst met een plattegrond van je eigen gebouw. Aan de hand van een uitdagende casus wordt dan ‘op tafel’ een calamiteit nagespeeld waarbij je samen met jouw BHV team alle stappen rustig doorloopt maar ook weer kritisch tegen het licht houdt. Door de oefening op deze manier visueel te maken is het ook makkelijker om een helikopterview te houden. Ook komen er vaak kritische factoren aan het licht, bijvoorbeeld wie de sleutel heeft van de meterkast of waar zit de afsluiter van het gas eigenlijk. Zonder twijfel heeft een table-top oefening veel voordelen:

Het kost relatief weinig tijd en geld.
Oefenen kan snel en met regelmaat, bijvoorbeeld aansluitend aan werkoverleg.
Het biedt bedrijfshulpverleners een veilige en overzichtelijke manier om zich voor te bereiden op een calamiteit.
Het maakt bedrijfshulpverleners bewust van hun rol en verantwoordelijkheid tijdens een calamiteit.
Het maakt bedrijfshulpverleners bewust van de noodzaak om goed voorbereid te zijn op calamiteiten.

Hoe werkt het?

Hoe werkt het?
Bij de oefening wordt dus het liefst gebruik gemaakt van een plattegrond van het bedrijf. Hierop kan met behulp van bijvoorbeeld LEGO-onderdelen  aangegeven worden waar mensen werken, stoelen of tafels staan etc. Bij aanvang van de oefening wordt met elkaar besproken waar de nooduitgangen zijn, de brandhaspels hangen, de brandmelder zich bevindt en waar de verzamelplaats is. Dit kan bijvoorbeeld door kaartjes met pictogrammen neer te leggen op de plattegrond. Vervolgens krijgt elke medewerker een LEGO poppetje dat hem/haar vertegenwoordigt en wordt de casus voorgelegd. Elke medewerker zet zijn/haar poppetje op de (werk)plek waar hij/zij op het moment in de casus logischerwijs is. De medewerkers geven vervolgens aan wat ze denken te moeten doen bij een ontruiming. Afhankelijk van de grootte van de groep duurt een oefening ongeveer 30 – 60 minuten.

Tip 2. Update je stroomschema alarmmeldingen.

Een tweede vorm van een kleinschalige, droge oefening die je makkelijk zelf kunt uitvoeren met je BHV team is gezamenlijk het stroomschema alarmmeldingen doorlopen. Wanneer heb jij deze voor het laats beoordeeld? Door het stroomschema gezamenlijk te doorlopen neem je weer eens goed het hele proces van alarmmelding tot het sein brandmeester onder de loep. Kritische vragen zijn daarbij bijvoorbeeld:

Hoe wordt de BHV (automatisch) gealarmeerd?
Is er een doormelding naar de brandweer?
Hoe verloopt de opkomst van de BHV?

Hoe werkt het?

Deze oefening kan je gewoon op je eigen locatie uitvoeren, maar hij is ook uitermate geschikt om online (bijvoorbeeld via een videomeeting) uit te voeren. Neem je huidige stroomschema erbij. Dit kan je vinden in je eigen ontruimingsplan. Voorbeeld nodig? Kijk dan hier. Voor het gemak heb ik eerder een vlog gemaakt hoe je het aantal BHV’ers kan bepalen met behulp van het opstellen van een stroomdiagram.

Tip 3. De no-play procedure: houd oefeningen veilig.

Ook bij oefeningen is het van belang om veiligheid op het netvlies te houden. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Daarom is het goed om een no-play procedure te hanteren. Wat dit inhoudt? In het geval van een echt ongeval kan een deelnemer van de oefening “No-play!” roepen, en hiermee aangeven dat het om een écht ongeval gaat en het geen onderdeel is van de oefening. De oefening wordt dan direct stilgelegd en de BHV treedt op als reguliere BHV. Ook gaat het niet alleen om de veiligheid van de bedrijfshulpverleners, maar ook om de veiligheid van de omstanders. Er zijn echter scenario’s denkbaar waarbij de grens tussen een echt incident en een oefening moeilijk waar te nemen is. In sommige gevallen (anders dan een ontruiming) kan het dan ook raadzaam zijn om toevallige voorbijgangers te informeren middels een waarschuwingsbord.

Tip 4. Oefendraaiboek.

Hoewel het natuurlijk ontzettend fijn is om een oefening te samen te doorlopen met onze instructeurs, is het ook aan te raden dat een ploegleider zélf een oefening op kan zetten. Zeker de eerste keer kan dat spannend zijn – wat moet je precies doen, en waar moet je rekening mee houden? Om deze twijfels weg te nemen, hebben we een handig Oefendraaiboek voor ploegleiders gemaakt. Hierin staan wel 14 scenario’s waarmee je aan de slag kan. Daarnaast vind je in dit document ook een evaluatieformulier en een checklist; zo kun je met dit draaiboek direct aan de slag.

De volgende scenario’s (en meer) vind je terug in het draaiboek:

Ongeval met letsel

Brandmelding

Kleine brand

Verdacht pakket

Multidisciplinair

Meer nieuws

Ontruimen bij brand in de zorg: waarom iedereen een ontruimer moet zijn

Ontruimen bij brand in de zorg: waarom iedereen een ontruimer moet zijn

Brand in een zorginstelling. Het is een scenario waar niemand op zit te wachten, maar wél een waar we allemaal op voorbereid moeten zijn. De complexiteit van een ontruiming in de zorg vraagt om een doordachte aanpak, waarin snelheid, veiligheid en samenwerking essentieel zijn. In deze blog duiken we in de uitdagingen waar zorginstellingen mee te maken hebben bij het ontruimen tijdens een brand en hoe een innovatieve aanpak – waarin iedereen een ontruimer is – kan bijdragen aan een veiliger en efficiënter proces.

Lees meer
Nieuwe Herhaling EHBO en EHAK

Nieuwe Herhaling EHBO en EHAK

Drukke agenda’s, reistijd en vaste trainingsdagen maken het soms lastig om je EHBO- of EHAK-certificaat te vernieuwen. Herkenbaar? CURA BHV biedt de oplossing: remote herhalingscursussen waarmee je thuis in je eigen tempo aan de slag kunt. Geen reistijd, geen vaste trainingsdagen – jij bepaalt hoe en wanneer je leert. Dankzij onze innovatieve (T)huiscompetentbox en realistische AI-video’s blijf je volledig voorbereid op noodsituaties, terwijl je voldoet aan alle wettelijke eisen.

Lees meer
Het jaar samengevat.

Het jaar samengevat.

Het jaar samengevat: Samen bouwen aan beter leren 2024 was een jaar vol groei, innovatie en samenwerking. In deze video nemen we je mee door de hoogtepunten: van ons vernieuwde cursistenportaal tot maatwerk in online cursussen en het gemak van AI-gebaseerde...

Lees meer
Een oefenjaarplan voor BHV

Een oefenjaarplan voor BHV

Een sterk BHV-team bouw je niet zomaar. Het begint bij een goed doordacht oefenjaarplan. Hiermee zorg je niet alleen dat je voldoet aan de wet, maar vooral dat je BHV’ers voorbereid zijn op wat er écht toe doet: snel en adequaat handelen bij noodsituaties. In deze blog ontdek je waarom een oefenjaarplan essentieel is én hoe je dit slim en effectief aanpakt.

Lees meer
Trainingen aanvragen in een handomdraai

Trainingen aanvragen in een handomdraai

Efficiëntie en gebruiksgemak: dat zijn de woorden waar we bij CURA BHV wakker van liggen. Want als hoofd BHV of contactpersoon in jouw organisatie heb je het al druk genoeg. Van calamiteitenplannen tot het coördineren van trainingen, jouw tijd is kostbaar. Daarom hebben we goed nieuws! We werken aan een update van ons klantenportaal die jouw werk eenvoudiger én sneller maakt.

Lees meer
Einddatum 100% online

Einddatum 100% online

De wereld verandert, en wij veranderen mee. We maken het steeds makkelijker, flexibeler en efficiënter om BHV-trainingen te volgen. Met de lancering van ons nieuwe cursistenportaal komt er een belangrijke wijziging voor onze 100% online trainingen. Deze verandering heeft invloed op jouw inschrijving, maar wees gerust – het wordt er alleen maar eenvoudiger op! Lees verder om te ontdekken wat de nieuwe inschrijfprocedure voor jou betekent.

Lees meer
5 BHV tips voor een veilige en gezellige feestdagen

5 BHV tips voor een veilige en gezellige feestdagen

De feestdagen staan voor de deur, en hoewel dit meestal een tijd is van gezelligheid, cadeautjes en lekker eten, kan het voor BHV’ers ook een uitdagende periode zijn. De bezetting kan lastiger zijn door vakanties, en onverwachte risico’s zoals verslikken of uitglijden door natte vloeren nemen toe. Dus, hoe zorg je ervoor dat je BHV-organisatie tijdens de feestdagen op volle kracht blijft draaien? Met deze vijf verrassende tips ben je goed voorbereid én weet je de sfeer erin te houden. Lees verder en maak je BHV klaar voor een feestelijke, maar veilige december!

Lees meer