Vier tips om te oefenen.
CURA levert een betere BHV’er. Een opleiding is leuk en aardig, maar hoe werk je binnen je team aan daadkracht en gebouwkennis? En hoe zorg je ervoor dat de BHV gemotiveerd blijft? We geven je vier tips voor om je BHV oefeningen fris en interessant te houden.

Tip 1. Table-top oefening.
Een hele leuke en effectieve oefening is de table-top oefening waarbij je een simulatie van een calamiteit nabootst op papier, het liefst met een plattegrond van je eigen gebouw. Aan de hand van een uitdagende casus wordt dan ‘op tafel’ een calamiteit nagespeeld waarbij je samen met jouw BHV team alle stappen rustig doorloopt maar ook weer kritisch tegen het licht houdt. Door de oefening op deze manier visueel te maken is het ook makkelijker om een helikopterview te houden. Ook komen er vaak kritische factoren aan het licht, bijvoorbeeld wie de sleutel heeft van de meterkast of waar zit de afsluiter van het gas eigenlijk. Zonder twijfel heeft een table-top oefening veel voordelen:
Het kost relatief weinig tijd en geld.
Oefenen kan snel en met regelmaat, bijvoorbeeld aansluitend aan werkoverleg.
Het biedt bedrijfshulpverleners een veilige en overzichtelijke manier om zich voor te bereiden op een calamiteit.
Het maakt bedrijfshulpverleners bewust van hun rol en verantwoordelijkheid tijdens een calamiteit.
Het maakt bedrijfshulpverleners bewust van de noodzaak om goed voorbereid te zijn op calamiteiten.
Hoe werkt het?
Hoe werkt het?
Bij de oefening wordt dus het liefst gebruik gemaakt van een plattegrond van het bedrijf. Hierop kan met behulp van bijvoorbeeld LEGO-onderdelen aangegeven worden waar mensen werken, stoelen of tafels staan etc. Bij aanvang van de oefening wordt met elkaar besproken waar de nooduitgangen zijn, de brandhaspels hangen, de brandmelder zich bevindt en waar de verzamelplaats is. Dit kan bijvoorbeeld door kaartjes met pictogrammen neer te leggen op de plattegrond. Vervolgens krijgt elke medewerker een LEGO poppetje dat hem/haar vertegenwoordigt en wordt de casus voorgelegd. Elke medewerker zet zijn/haar poppetje op de (werk)plek waar hij/zij op het moment in de casus logischerwijs is. De medewerkers geven vervolgens aan wat ze denken te moeten doen bij een ontruiming. Afhankelijk van de grootte van de groep duurt een oefening ongeveer 30 – 60 minuten.

Tip 2. Update je stroomschema alarmmeldingen.
Een tweede vorm van een kleinschalige, droge oefening die je makkelijk zelf kunt uitvoeren met je BHV team is gezamenlijk het stroomschema alarmmeldingen doorlopen. Wanneer heb jij deze voor het laats beoordeeld? Door het stroomschema gezamenlijk te doorlopen neem je weer eens goed het hele proces van alarmmelding tot het sein brandmeester onder de loep. Kritische vragen zijn daarbij bijvoorbeeld:
Hoe wordt de BHV (automatisch) gealarmeerd?
Is er een doormelding naar de brandweer?
Hoe verloopt de opkomst van de BHV?
Hoe werkt het?
Deze oefening kan je gewoon op je eigen locatie uitvoeren, maar hij is ook uitermate geschikt om online (bijvoorbeeld via een videomeeting) uit te voeren. Neem je huidige stroomschema erbij. Dit kan je vinden in je eigen ontruimingsplan. Voorbeeld nodig? Kijk dan hier. Voor het gemak heb ik eerder een vlog gemaakt hoe je het aantal BHV’ers kan bepalen met behulp van het opstellen van een stroomdiagram.

Tip 3. De no-play procedure: houd oefeningen veilig.
Ook bij oefeningen is het van belang om veiligheid op het netvlies te houden. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Daarom is het goed om een no-play procedure te hanteren. Wat dit inhoudt? In het geval van een echt ongeval kan een deelnemer van de oefening “No-play!” roepen, en hiermee aangeven dat het om een écht ongeval gaat en het geen onderdeel is van de oefening. De oefening wordt dan direct stilgelegd en de BHV treedt op als reguliere BHV. Ook gaat het niet alleen om de veiligheid van de bedrijfshulpverleners, maar ook om de veiligheid van de omstanders. Er zijn echter scenario’s denkbaar waarbij de grens tussen een echt incident en een oefening moeilijk waar te nemen is. In sommige gevallen (anders dan een ontruiming) kan het dan ook raadzaam zijn om toevallige voorbijgangers te informeren middels een waarschuwingsbord.

Tip 4. Oefendraaiboek.
Hoewel het natuurlijk ontzettend fijn is om een oefening te samen te doorlopen met onze instructeurs, is het ook aan te raden dat een ploegleider zélf een oefening op kan zetten. Zeker de eerste keer kan dat spannend zijn – wat moet je precies doen, en waar moet je rekening mee houden? Om deze twijfels weg te nemen, hebben we een handig Oefendraaiboek voor ploegleiders gemaakt. Hierin staan wel 14 scenario’s waarmee je aan de slag kan. Daarnaast vind je in dit document ook een evaluatieformulier en een checklist; zo kun je met dit draaiboek direct aan de slag.
De volgende scenario’s (en meer) vind je terug in het draaiboek:
Ongeval met letsel
Brandmelding
Kleine brand
Verdacht pakket
Multidisciplinair
Meer nieuws
Durf jij veiligheid te vernieuwen? Hoe AI nieuwe kansen biedt voor BHV
AI in BHV biedt nieuwe kansen door processen te automatiseren, sneller te alarmeren en situaties beter te analyseren. Zo wordt hulpverlening effectiever en toekomstgericht. Organisaties profiteren van slimmere besluitvorming en meer veiligheid op de werkvloer.
Hoe jij als BHV-coördinator écht grip krijgt op ontruiming – zonder extra stress of standaardroutines
CURA helpt organisaties in zorg en onderwijs om grip te krijgen op ontruimingsoefeningen. Met realistische scenario’s, begeleiding en heldere evaluaties wordt oefenen effectief én leerzaam.
De nieuwe kijk op ontruimen en BHV
BHV hoeft niet meer ouderwets, ingewikkeld of tijdrovend te zijn. Bij CURA kijken we met een frisse blik naar ontruimen en BHV. Digitaal waar het kan, praktisch waar het moet. Zo maken we het makkelijker, flexibeler én leuker voor teams in de zorg, het onderwijs, retail en horeca.
Of je nu midden in een roosterpuzzel zit of werkt met collega’s die niet warm worden van weer een klassikale training – deze aanpak past zich aan aan jouw organisatie.
Want ja, veiligheid mag best een beetje slimmer geregeld worden. En daar helpen wij graag bij.
Train niet op wat je hoopt – train op wat er écht gebeurt
Veel BHV-trainingen richten zich op theorie en ideale scenario’s. Maar noodsituaties verlopen zelden zoals je hoopt. Onze realistische BHV-training bereidt je voor op wat er écht gebeurt – met levensechte scenario’s, stressmomenten en praktijkgerichte oefeningen. Zo weten BHV’ers precies wat ze moeten doen als het erop aankomt.
Van frustratie naar grip: hoe jij als BHV-coördinator wél impact maakt in de zorg
Veel BHV-verantwoordelijken ervaren frustratie door chaos, onduidelijkheid en het missen van overzicht binnen hun BHV-organisatie. CURA helpt om die frustratie om te buigen naar grip met een heldere structuur, slimme tools en een praktische aanpak. Zo krijg je rust in je hoofd en zekerheid dat alles rondom BHV goed geregeld is.
BHV zonder gedoe – Hoe je grip houdt op veiligheid zonder extra administratie
CURA maakt bedrijfshulpverlening (BHV) eenvoudig en zonder gedoe. Geen administratieve rompslomp, maar een flexibel en efficiënt BHV-abonnement waarmee bedrijven altijd voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Cursisten krijgen toegang tot online leerstof en praktijktrainingen op maat. CURA regelt alles, zodat jij je kunt focussen op je bedrijf.
BHV in de zorg – Hoe zorg je dat altijd de juiste mensen klaarstaan?
In de zorg is een goed georganiseerde bedrijfshulpverlening (BHV) essentieel om de veiligheid van patiënten en medewerkers te waarborgen. Maar hoe zorg je ervoor dat er altijd voldoende en goed getrainde BHV’ers beschikbaar zijn? In dit artikel bespreken we de uitdagingen van BHV in de zorgsector en geven we praktische tips om een continue en effectieve BHV-bezetting te garanderen. Van het opstellen van een helder rooster en goede communicatie tot het inzetten van slimme planningsoplossingen en training op maat. Zo zorg je ervoor dat jouw zorginstelling altijd voorbereid is op noodsituaties
BHV-trainingen in de zorg: ‘Geen tijd’ is geen excuus
Geen tijd? Geen excuus! BHV is essentieel, maar past niet altijd in een druk schema. Daarom bieden wij flexibele BHV-trainingen die je overal en altijd kunt volgen. Zo blijft jouw bedrijf veilig zonder gedoe. Ontdek hoe jij BHV makkelijk kunt inpassen!
Hoe technologie de zelfredzaamheid van bewoners kan verbeteren
Wat als er brand uitbreekt in jouw zorginstelling? Hoe zorg je ervoor dat cliënten en bewoners – vaak minder zelfredzaam – veilig geëvacueerd worden? Veilig vluchten in de zorg is complexer dan in andere sectoren. Daarom draait het congres ‘Toekomstbestendige brandveiligheid in de zorg’ op 16 april 2025 in Ede volledig om dit thema.
Soft skills voor BHV’ers: de sleutel tot een succesvolle inzet
Een BHV’er moet kunnen reanimeren, een brand blussen en een ontruiming begeleiden. Maar is dat genoeg? Nee. Want in een echte noodsituatie draait het niet alleen om technische vaardigheden, maar vooral om hoe je handelt onder druk. Kun je snel beslissen? Blijf je kalm? Weet je anderen te motiveren en gerust te stellen? Dit zijn soft skills – en ze maken het verschil tussen chaos en controle.