Vier tips om te oefenen.

CURA levert een betere BHV’er. Een opleiding is leuk en aardig, maar hoe werk je binnen je team aan daadkracht en gebouwkennis? En hoe zorg je ervoor dat de BHV gemotiveerd blijft? We geven je vier tips voor om je BHV oefeningen fris en interessant te houden.

Tip 1. Table-top oefening.

Een hele leuke en effectieve oefening is de table-top oefening waarbij je een simulatie van een calamiteit nabootst op papier, het liefst met een plattegrond van je eigen gebouw. Aan de hand van een uitdagende casus wordt dan ‘op tafel’ een calamiteit nagespeeld waarbij je samen met jouw BHV team alle stappen rustig doorloopt maar ook weer kritisch tegen het licht houdt. Door de oefening op deze manier visueel te maken is het ook makkelijker om een helikopterview te houden. Ook komen er vaak kritische factoren aan het licht, bijvoorbeeld wie de sleutel heeft van de meterkast of waar zit de afsluiter van het gas eigenlijk. Zonder twijfel heeft een table-top oefening veel voordelen:

Het kost relatief weinig tijd en geld.
Oefenen kan snel en met regelmaat, bijvoorbeeld aansluitend aan werkoverleg.
Het biedt bedrijfshulpverleners een veilige en overzichtelijke manier om zich voor te bereiden op een calamiteit.
Het maakt bedrijfshulpverleners bewust van hun rol en verantwoordelijkheid tijdens een calamiteit.
Het maakt bedrijfshulpverleners bewust van de noodzaak om goed voorbereid te zijn op calamiteiten.

Hoe werkt het?

Hoe werkt het?
Bij de oefening wordt dus het liefst gebruik gemaakt van een plattegrond van het bedrijf. Hierop kan met behulp van bijvoorbeeld LEGO-onderdelen  aangegeven worden waar mensen werken, stoelen of tafels staan etc. Bij aanvang van de oefening wordt met elkaar besproken waar de nooduitgangen zijn, de brandhaspels hangen, de brandmelder zich bevindt en waar de verzamelplaats is. Dit kan bijvoorbeeld door kaartjes met pictogrammen neer te leggen op de plattegrond. Vervolgens krijgt elke medewerker een LEGO poppetje dat hem/haar vertegenwoordigt en wordt de casus voorgelegd. Elke medewerker zet zijn/haar poppetje op de (werk)plek waar hij/zij op het moment in de casus logischerwijs is. De medewerkers geven vervolgens aan wat ze denken te moeten doen bij een ontruiming. Afhankelijk van de grootte van de groep duurt een oefening ongeveer 30 – 60 minuten.

Tip 2. Update je stroomschema alarmmeldingen.

Een tweede vorm van een kleinschalige, droge oefening die je makkelijk zelf kunt uitvoeren met je BHV team is gezamenlijk het stroomschema alarmmeldingen doorlopen. Wanneer heb jij deze voor het laats beoordeeld? Door het stroomschema gezamenlijk te doorlopen neem je weer eens goed het hele proces van alarmmelding tot het sein brandmeester onder de loep. Kritische vragen zijn daarbij bijvoorbeeld:

Hoe wordt de BHV (automatisch) gealarmeerd?
Is er een doormelding naar de brandweer?
Hoe verloopt de opkomst van de BHV?

Hoe werkt het?

Deze oefening kan je gewoon op je eigen locatie uitvoeren, maar hij is ook uitermate geschikt om online (bijvoorbeeld via een videomeeting) uit te voeren. Neem je huidige stroomschema erbij. Dit kan je vinden in je eigen ontruimingsplan. Voorbeeld nodig? Kijk dan hier. Voor het gemak heb ik eerder een vlog gemaakt hoe je het aantal BHV’ers kan bepalen met behulp van het opstellen van een stroomdiagram.

Tip 3. De no-play procedure: houd oefeningen veilig.

Ook bij oefeningen is het van belang om veiligheid op het netvlies te houden. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Daarom is het goed om een no-play procedure te hanteren. Wat dit inhoudt? In het geval van een echt ongeval kan een deelnemer van de oefening “No-play!” roepen, en hiermee aangeven dat het om een écht ongeval gaat en het geen onderdeel is van de oefening. De oefening wordt dan direct stilgelegd en de BHV treedt op als reguliere BHV. Ook gaat het niet alleen om de veiligheid van de bedrijfshulpverleners, maar ook om de veiligheid van de omstanders. Er zijn echter scenario’s denkbaar waarbij de grens tussen een echt incident en een oefening moeilijk waar te nemen is. In sommige gevallen (anders dan een ontruiming) kan het dan ook raadzaam zijn om toevallige voorbijgangers te informeren middels een waarschuwingsbord.

Tip 4. Oefendraaiboek.

Hoewel het natuurlijk ontzettend fijn is om een oefening te samen te doorlopen met onze instructeurs, is het ook aan te raden dat een ploegleider zélf een oefening op kan zetten. Zeker de eerste keer kan dat spannend zijn – wat moet je precies doen, en waar moet je rekening mee houden? Om deze twijfels weg te nemen, hebben we een handig Oefendraaiboek voor ploegleiders gemaakt. Hierin staan wel 14 scenario’s waarmee je aan de slag kan. Daarnaast vind je in dit document ook een evaluatieformulier en een checklist; zo kun je met dit draaiboek direct aan de slag.

De volgende scenario’s (en meer) vind je terug in het draaiboek:

Ongeval met letsel

Brandmelding

Kleine brand

Verdacht pakket

Multidisciplinair

Meer nieuws

Ontdek de CURA BHV CursistenApp.

Ontdek de CURA BHV CursistenApp.

In de dynamische wereld van Bedrijfshulpverlening (BHV), begrijpt CURA BHV dat toegankelijkheid en gemak sleutelfactoren zijn voor succes. Daarom hebben we de CURA Cursisten App ontwikkeld, een revolutionaire tool die je BHV-ervaring transformeert. Net als hoe we innoveren in onze trainingen en cursussen, brengt de CURA Cursisten App je BHV-opleiding naar een hoger niveau.

Lees meer
Waarom we geen koffie en thee meer serveren.

Waarom we geen koffie en thee meer serveren.

Geen koffie meer? Wij kunnen ons voorstellen dat jij je nu verslikt in je slok koffie. Het is nogal een stap voor ons en we delen graag met jullie waarom we hebben besloten om geen koffie en thee meer te serveren tijdens onze cursussen. Deze beslissing is genomen met het oog op verschillende aspecten, waaronder duurzaamheid en gemak. Hieronder leggen we uit waarom we deze stap hebben gezet en waarom we geloven dat het een positieve verandering is voor ons allemaal.

Lees meer
De BHV Pop-Up. Hoe gaat het nu.

De BHV Pop-Up. Hoe gaat het nu.

Sinds 2021 zijn wij gestart met de BHV Pop-Up. Een zeer vernieuwend concept in de BHV branche, de BHV Pop-Up. De perfecte blended trainingsvariant als alternatief op de ouderwetse klassikale training. Een trainingsconcept waarin alles is ingericht op de beleving van de cursist.

Lees meer
Hoe toetsen wij de praktijk bij 100% online?

Hoe toetsen wij de praktijk bij 100% online?

Alhoewel je het misschien niet verwacht zit in er in onze 100% Online BHV leermodules ook praktijk verwerkt. Hoe dan? Dit doen wij met behulp van thuiswerkopdrachten en onze befaamde Thuis Competent Box!

Bij de Basisopleiding BHV besteld de cursist een Thuis Competent Box die naar zijn huisadres wordt gestuurd. In de Thuis Competent Box zitten verbandmiddelen maar ook een reanimatiepop. Gaaf he!

Met de lesmaterialen maakt de cursist de praktijk opdrachten. Dat kan het maken van een video zijn of een live-sessie met een instructeur die de reanimatie beoordeeld via een videosessie.

De ingezonden thuiswerkopdrachten worden beoordeeld door echte instructeurs en voorzien van feedback. Voor het beoordelen van de opdrachten maken zij gebruik van een zogenaamde KO lijst.

Lees meer
Praktijk op locatie.

Praktijk op locatie.

BHV is meer dan opleiden en wij zijn dat terug in de vraag naar een praktijktraining op locatie. Want theorie en vaardigheden moet je natuurlijk wel kunnen toepassen tijdens een daadwerkelijke calamiteit.

Lees meer
Verbetering van de cursistenreis

Verbetering van de cursistenreis

Verbeteren is dagelijkse kost bij CURA BHV. Elk jaar stellen wij ook jaardoelen op. Het verbeteren van de cursistenreis is één van de jaardoelen voor 2024.
Met het hele team gaan we aan de slag om alle interactiemomenten met onze cursisten te evalueren en te verbeteren. Ons doel? Een cursustraject dat 100% easy is voor de cursist, van inschrijven tot het behalen van je diploma

Lees meer
Geen tijd om BHV te volgen.

Geen tijd om BHV te volgen.

Bedrijfshulpverlening (BHV) is belangrijk voor elk bedrijf en elke organisatie. Iedere werkgever is zelfs wettelijk verplicht een aantal BHV’ers aan te wijzen. Toch komt het regelmatig voor dat medewerkers aangeven dat ze geen tijd hebben om een BHV-cursus te volgen vanwege drukte.

Lees meer
Is BHV-beheer voor meerdere locaties lastig?

Is BHV-beheer voor meerdere locaties lastig?

De grootste uitdaging voor Hoofden BHV is het overzicht behouden van BHV-certificaten, vooral over meerdere locaties. Deze verwarring kan leiden tot veiligheidsrisico’s en stress. Veel systemen bieden geen duidelijke, realtime inzage, wat het probleem verergert. CURA Eco Systeem daarentegen, met zijn unieke real-time dashboard en automailers, biedt een naadloze oplossing. Klantgetuigenis: “CURA heeft ons BHV-beheer getransformeerd, waardoor we nu volledige controle en duidelijkheid hebben.”

Lees meer
Shares