Vier tips om te oefenen.

CURA levert een betere BHV’er. Een opleiding is leuk en aardig, maar hoe werk je binnen je team aan daadkracht en gebouwkennis? En hoe zorg je ervoor dat de BHV gemotiveerd blijft? We geven je vier tips voor om je BHV oefeningen fris en interessant te houden.

Tip 1. Table-top oefening.

Een hele leuke en effectieve oefening is de table-top oefening waarbij je een simulatie van een calamiteit nabootst op papier, het liefst met een plattegrond van je eigen gebouw. Aan de hand van een uitdagende casus wordt dan ‘op tafel’ een calamiteit nagespeeld waarbij je samen met jouw BHV team alle stappen rustig doorloopt maar ook weer kritisch tegen het licht houdt. Door de oefening op deze manier visueel te maken is het ook makkelijker om een helikopterview te houden. Ook komen er vaak kritische factoren aan het licht, bijvoorbeeld wie de sleutel heeft van de meterkast of waar zit de afsluiter van het gas eigenlijk. Zonder twijfel heeft een table-top oefening veel voordelen:

Het kost relatief weinig tijd en geld.
Oefenen kan snel en met regelmaat, bijvoorbeeld aansluitend aan werkoverleg.
Het biedt bedrijfshulpverleners een veilige en overzichtelijke manier om zich voor te bereiden op een calamiteit.
Het maakt bedrijfshulpverleners bewust van hun rol en verantwoordelijkheid tijdens een calamiteit.
Het maakt bedrijfshulpverleners bewust van de noodzaak om goed voorbereid te zijn op calamiteiten.

Hoe werkt het?

Hoe werkt het?
Bij de oefening wordt dus het liefst gebruik gemaakt van een plattegrond van het bedrijf. Hierop kan met behulp van bijvoorbeeld LEGO-onderdelen  aangegeven worden waar mensen werken, stoelen of tafels staan etc. Bij aanvang van de oefening wordt met elkaar besproken waar de nooduitgangen zijn, de brandhaspels hangen, de brandmelder zich bevindt en waar de verzamelplaats is. Dit kan bijvoorbeeld door kaartjes met pictogrammen neer te leggen op de plattegrond. Vervolgens krijgt elke medewerker een LEGO poppetje dat hem/haar vertegenwoordigt en wordt de casus voorgelegd. Elke medewerker zet zijn/haar poppetje op de (werk)plek waar hij/zij op het moment in de casus logischerwijs is. De medewerkers geven vervolgens aan wat ze denken te moeten doen bij een ontruiming. Afhankelijk van de grootte van de groep duurt een oefening ongeveer 30 – 60 minuten.

Tip 2. Update je stroomschema alarmmeldingen.

Een tweede vorm van een kleinschalige, droge oefening die je makkelijk zelf kunt uitvoeren met je BHV team is gezamenlijk het stroomschema alarmmeldingen doorlopen. Wanneer heb jij deze voor het laats beoordeeld? Door het stroomschema gezamenlijk te doorlopen neem je weer eens goed het hele proces van alarmmelding tot het sein brandmeester onder de loep. Kritische vragen zijn daarbij bijvoorbeeld:

Hoe wordt de BHV (automatisch) gealarmeerd?
Is er een doormelding naar de brandweer?
Hoe verloopt de opkomst van de BHV?

Hoe werkt het?

Deze oefening kan je gewoon op je eigen locatie uitvoeren, maar hij is ook uitermate geschikt om online (bijvoorbeeld via een videomeeting) uit te voeren. Neem je huidige stroomschema erbij. Dit kan je vinden in je eigen ontruimingsplan. Voorbeeld nodig? Kijk dan hier. Voor het gemak heb ik eerder een vlog gemaakt hoe je het aantal BHV’ers kan bepalen met behulp van het opstellen van een stroomdiagram.

Tip 3. De no-play procedure: houd oefeningen veilig.

Ook bij oefeningen is het van belang om veiligheid op het netvlies te houden. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Daarom is het goed om een no-play procedure te hanteren. Wat dit inhoudt? In het geval van een echt ongeval kan een deelnemer van de oefening “No-play!” roepen, en hiermee aangeven dat het om een écht ongeval gaat en het geen onderdeel is van de oefening. De oefening wordt dan direct stilgelegd en de BHV treedt op als reguliere BHV. Ook gaat het niet alleen om de veiligheid van de bedrijfshulpverleners, maar ook om de veiligheid van de omstanders. Er zijn echter scenario’s denkbaar waarbij de grens tussen een echt incident en een oefening moeilijk waar te nemen is. In sommige gevallen (anders dan een ontruiming) kan het dan ook raadzaam zijn om toevallige voorbijgangers te informeren middels een waarschuwingsbord.

Tip 4. Oefendraaiboek.

Hoewel het natuurlijk ontzettend fijn is om een oefening te samen te doorlopen met onze instructeurs, is het ook aan te raden dat een ploegleider zélf een oefening op kan zetten. Zeker de eerste keer kan dat spannend zijn – wat moet je precies doen, en waar moet je rekening mee houden? Om deze twijfels weg te nemen, hebben we een handig Oefendraaiboek voor ploegleiders gemaakt. Hierin staan wel 14 scenario’s waarmee je aan de slag kan. Daarnaast vind je in dit document ook een evaluatieformulier en een checklist; zo kun je met dit draaiboek direct aan de slag.

De volgende scenario’s (en meer) vind je terug in het draaiboek:

Ongeval met letsel

Brandmelding

Kleine brand

Verdacht pakket

Multidisciplinair

Meer nieuws

Hoe houd je BHV’ers gemotiveerd?

Hoe houd je BHV’ers gemotiveerd?

In de blog ‘CURA BHV meets Universiteit Utrecht’ kondigden we al aan dat we aan de slag zouden gaan met het concept van ‘microlearning via WhatsApp’. We introduceren dan ook graag aan jullie de BHV Quiz Whizz. De BHV Quiz Whizz is de AI-microlearning assistent die je vragen stelt, antwoorden geeft op al je vragen en je helpt om je BHV-kennis aan te scherpen. Dus: ideaal voor BHV’ers om hun vaardigheden regelmatig te oefenen en zo op peil te houden.

Lees meer
CURA BHV meets Universiteit Utrecht.

CURA BHV meets Universiteit Utrecht.

Zoals we al eerder hebben aangekondigd, is CURA BHV een samenwerkingsverband aangegaan met de afdeling Onderwijswetenschappen & ALPO van de Universiteit Utrecht. We zetten ons voortdurend in voor de jaarlijkse vernieuwing van onze online trainingsmodules, en in plaats van de standaard meerkeuzevragen hanteren we een innovatieve aanpak voor het beoordelen van praktische vaardigheden door middel van thuiswerk- en praktijkopdrachten.

Lees meer
De CURA Afsprakenplanner.

De CURA Afsprakenplanner.

We kondigen graag enkele belangrijke updates aan over onze ‘CURA Afsprakenplanner’. Ontworpen om onze dienstverlening aan jullie verder te verbeteren en jullie ervaring met CURA BHV zo probleemloos mogelijk maken. Of je nu vragen hebt, ondersteuning nodig hebt of tegen andere obstakels loopt, we staan voor je klaar.

Lees meer
EASY, je persoonlijke AI-assistent.

EASY, je persoonlijke AI-assistent.

Wij geloven in de kracht van technologie om leren toegankelijker en effectiever te maken. Daarom introduceren we met trots EASY, onze nieuwe AI-assistent. EASY is meer dan een gewone AI-assistent; het is een geavanceerd hulpmiddel dat speciaal is ontwikkeld om onze cursisten optimaal te ondersteunen in hun leerproces.

Lees meer
Realtime dashboard jaarplanning is live.

Realtime dashboard jaarplanning is live.

Ons realtime dashboard jaarplanning is live en biedt een Hoofd BHV nu heel eenvoudig het hele jaaroverzicht van alle trainingen en oefeningen op één plek. Met de vernieuwde CURA BHV App heb je altijd en overal toegang tot jouw cursusgegevens.
​Wij zien gelukkig steeds vaker dat cursisten samenwerken bij onze 100% Online cursussen. Om samenwerken nog meer te motiveren zullen wij hier ook meer aandacht aan geven in de online leermodules. Met ingang van 1 januari wordt er een nieuwe BHV-vergoeding geïntroduceerd in de CAO VVT? Dit en veel meer lees je in deze blog!

Lees meer
Een leertraject afgestemd op kennis.

Een leertraject afgestemd op kennis.

We zijn verheugd om ons recente nieuws met jullie te delen. De Module Herhaling BHV is onlangs succesvol gelanceerd, en de reacties zijn veelbelovend. Maar dat is nog niet alles – we zijn al druk bezig met de ontwikkeling van onze splinternieuwe module, genaamd ‘Eerste Hulp Aan Kinderen’.

Lees meer
Een vernieuwde leservaring voor jouw veiligheid.

Een vernieuwde leservaring voor jouw veiligheid.

De module Herhaling BHV is klaar en staat op het punt om gelanceerd te worden. De razendsnelle ontwikkeling van AI en het toepassen op de werkvloer. Graag stellen we onze nieuwe BHV-instructeurs aan jullie voor en vertellen we meer over het CURA BHV zomer-uitje. Voldoende stof om te lezen en jullie weer helemaal op de hoogte te brengen van de nieuwste ontwikkelingen.

Lees meer
Teaser interactieve lesmodule

Teaser interactieve lesmodule

Nu de Klanten Portaal updates steeds meer naar de achtergrond verdwijnen, is het weer tijd om een groot aantal nieuwe projecten en ontwikkelingen met jullie te delen. We zitten momenteel in de afrondende fase voor de realisatie van onze nieuwe lesmodule waar we graag meer over willen vertellen. Daarnaast zijn we de laatste tijd meer bezig geweest met onze doelgroep waardoor we een goed beeld hebben kunnen schetsen hoe we nog meer het verschil kunnen maken voor onze klanten. Kortom, we nemen je weer graag mee op onze reis!

Lees meer
Shares