Vier tips om te oefenen.
CURA levert een betere BHV’er. Een opleiding is leuk en aardig, maar hoe werk je binnen je team aan daadkracht en gebouwkennis? En hoe zorg je ervoor dat de BHV gemotiveerd blijft? We geven je vier tips voor om je BHV oefeningen fris en interessant te houden.

Tip 1. Table-top oefening.
Een hele leuke en effectieve oefening is de table-top oefening waarbij je een simulatie van een calamiteit nabootst op papier, het liefst met een plattegrond van je eigen gebouw. Aan de hand van een uitdagende casus wordt dan ‘op tafel’ een calamiteit nagespeeld waarbij je samen met jouw BHV team alle stappen rustig doorloopt maar ook weer kritisch tegen het licht houdt. Door de oefening op deze manier visueel te maken is het ook makkelijker om een helikopterview te houden. Ook komen er vaak kritische factoren aan het licht, bijvoorbeeld wie de sleutel heeft van de meterkast of waar zit de afsluiter van het gas eigenlijk. Zonder twijfel heeft een table-top oefening veel voordelen:
Het kost relatief weinig tijd en geld.
Oefenen kan snel en met regelmaat, bijvoorbeeld aansluitend aan werkoverleg.
Het biedt bedrijfshulpverleners een veilige en overzichtelijke manier om zich voor te bereiden op een calamiteit.
Het maakt bedrijfshulpverleners bewust van hun rol en verantwoordelijkheid tijdens een calamiteit.
Het maakt bedrijfshulpverleners bewust van de noodzaak om goed voorbereid te zijn op calamiteiten.
Hoe werkt het?
Hoe werkt het?
Bij de oefening wordt dus het liefst gebruik gemaakt van een plattegrond van het bedrijf. Hierop kan met behulp van bijvoorbeeld LEGO-onderdelen aangegeven worden waar mensen werken, stoelen of tafels staan etc. Bij aanvang van de oefening wordt met elkaar besproken waar de nooduitgangen zijn, de brandhaspels hangen, de brandmelder zich bevindt en waar de verzamelplaats is. Dit kan bijvoorbeeld door kaartjes met pictogrammen neer te leggen op de plattegrond. Vervolgens krijgt elke medewerker een LEGO poppetje dat hem/haar vertegenwoordigt en wordt de casus voorgelegd. Elke medewerker zet zijn/haar poppetje op de (werk)plek waar hij/zij op het moment in de casus logischerwijs is. De medewerkers geven vervolgens aan wat ze denken te moeten doen bij een ontruiming. Afhankelijk van de grootte van de groep duurt een oefening ongeveer 30 – 60 minuten.

Tip 2. Update je stroomschema alarmmeldingen.
Een tweede vorm van een kleinschalige, droge oefening die je makkelijk zelf kunt uitvoeren met je BHV team is gezamenlijk het stroomschema alarmmeldingen doorlopen. Wanneer heb jij deze voor het laats beoordeeld? Door het stroomschema gezamenlijk te doorlopen neem je weer eens goed het hele proces van alarmmelding tot het sein brandmeester onder de loep. Kritische vragen zijn daarbij bijvoorbeeld:
Hoe wordt de BHV (automatisch) gealarmeerd?
Is er een doormelding naar de brandweer?
Hoe verloopt de opkomst van de BHV?
Hoe werkt het?
Deze oefening kan je gewoon op je eigen locatie uitvoeren, maar hij is ook uitermate geschikt om online (bijvoorbeeld via een videomeeting) uit te voeren. Neem je huidige stroomschema erbij. Dit kan je vinden in je eigen ontruimingsplan. Voorbeeld nodig? Kijk dan hier. Voor het gemak heb ik eerder een vlog gemaakt hoe je het aantal BHV’ers kan bepalen met behulp van het opstellen van een stroomdiagram.

Tip 3. De no-play procedure: houd oefeningen veilig.
Ook bij oefeningen is het van belang om veiligheid op het netvlies te houden. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Daarom is het goed om een no-play procedure te hanteren. Wat dit inhoudt? In het geval van een echt ongeval kan een deelnemer van de oefening “No-play!” roepen, en hiermee aangeven dat het om een écht ongeval gaat en het geen onderdeel is van de oefening. De oefening wordt dan direct stilgelegd en de BHV treedt op als reguliere BHV. Ook gaat het niet alleen om de veiligheid van de bedrijfshulpverleners, maar ook om de veiligheid van de omstanders. Er zijn echter scenario’s denkbaar waarbij de grens tussen een echt incident en een oefening moeilijk waar te nemen is. In sommige gevallen (anders dan een ontruiming) kan het dan ook raadzaam zijn om toevallige voorbijgangers te informeren middels een waarschuwingsbord.

Tip 4. Oefendraaiboek.
Hoewel het natuurlijk ontzettend fijn is om een oefening te samen te doorlopen met onze instructeurs, is het ook aan te raden dat een ploegleider zélf een oefening op kan zetten. Zeker de eerste keer kan dat spannend zijn – wat moet je precies doen, en waar moet je rekening mee houden? Om deze twijfels weg te nemen, hebben we een handig Oefendraaiboek voor ploegleiders gemaakt. Hierin staan wel 14 scenario’s waarmee je aan de slag kan. Daarnaast vind je in dit document ook een evaluatieformulier en een checklist; zo kun je met dit draaiboek direct aan de slag.
De volgende scenario’s (en meer) vind je terug in het draaiboek:
Ongeval met letsel
Brandmelding
Kleine brand
Verdacht pakket
Multidisciplinair
Meer nieuws
Trainen met de nieuwe BHV Pop-Up op locatie
Het vergroten van de functies in ons Klanten Portaal is onze grootste wens nu we de laatste verbeteringen en bugs zijn aan het afronden. Daarnaast zijn er nog meer nieuwe ontwikkelingen waar we je ook deze maand graag van op de hoogte brengen in de blog van deze maand.
Animaties, AR & andere ontwikkelingen
CURA BHV ontwikkelt eigen animaties CURA BHV ontwikkelt sinds kort eigen animaties voor de nieuwe lesmodules. Het is van groot belang dat de BHV-cursussen up-to-date zijn en zo effectief mogelijk worden gegeven. We begrijpen dit als geen ander en daarom hebben we...
De kracht van modulair trainen
Het voordeel van online leermodules is dat we daarmee de mogelijkheid hebben om een leergang modulair op te bouwen. Zo hebben wij bijvoorbeeld voor de Kinderopvang een eigen BHV in de Kinderopvang leergang ontwikkelend.
Aan de slag met de praktijk.
Naast alle ontwikkelingen rondom het CURA Portaal zijn er binnen ons bedrijf ook andere ontwikkelingen te melden. We nemen je graag mee in onze plannen.
Nieuwe functionaliteiten in ons portaal.
We zijn weer een week verder! Daarbij komen een hoop goede ontwikkelingen kijken, die we graag in deze update met je delen. Daarbij zijn we met name blij om te delen dat alle certificaten vanuit Viper zijn geïmporteerd naar het nieuwe portaal, en dus zijn in te zien.
We zijn weer op koers.
We zijn weer op koers. Zijn daarmee alle problemen opgelost? Bijna maar we hebben zeker nog een weg te gaan.
Onze shuttle heeft de aardatmosfeer verlaten.
De start van elke spaceshuttle gaat gepaard met enorm veel gerammel en geratel. Dat blijft over het algemeen zo totdat de shuttle de aardatmosfeer verlaat, en er geen sprake meer is van wrijving.
Houston. We made a bumpy start
We hebben een fout gemaakt. We vertellen altijd graag dat we met mooie ontwikkelingen bezig zijn en dat onze reis naar Mars voorspoedig verloopt. Maar zoals met alle grote avonturen gaat er ook wel eens iets mis
Wij zijn verhuisd naar Maastricht
Met onze missie naar Mars in het achterhoofd is het ook voor ons zelf tijd om het heelal te verkennen: Wij zijn daarom verhuisd naar Maastricht. Van Simpelveld naar Maastricht is een kleine stap voor ons, maar een grote stap qua verbetering van onze dienstverlening en bereikbaarheid.
CURA BHV zoekt panelleden!
We zijn continu bezig om onze dienstverlening voor onze klanten en cursisten te verbeteren. De feedback van jou is daarbij heel waardevol. Daarom zouden wij graag een CURA BHV Lab panel opzetten. Hierbij nodigen we jou ook graag uit om deel te nemen!