Vier tips voor veilig hybride werken
Hybride werken. We kunnen er gewoon niet meer omheen. Maar hoe gaan we om met deze trend? Wij zien veel vragen rondom dit thema in relatie tot BHV en vele organisaties zoals het NIBHV hebben hier een whitepaper aan gewijd. Hierin wordt vooral ingegaan op het rondkrijgen van de BHV bezetting op kantoor en de operationele planning. Wij hebben als team dit hele vraagstuk eens over een andere boeg gegooid. Samen hebben we gekeken hoe je veilig alleen kunt thuiswerken, en welke rol de BHV hierin kan spelen. Wij hebben de beste ideeën van ons dreamteam samengevat in 4 tips voor veilig hybride werken.
Tip 1. Awareness.
Met voorlichting de zelfredzaamheid van thuiswerkers en medewerkers in het algemeen verhogen. Daarmee kan je als organisatie als een flinke stap zetten. Met bijvoorbeeld een maatwerk e-learning kunnen thuiswerkwerkers gewezen worden op de risico’s die verbonden zijn aan het thuiswerken, en de beginselen leren van hoe zij zelf moeten optreden bij een calamiteit. Een traject dat wij as-we-speak aan het ontwikkelen zijn voor de medewerkers van een grote bank met daarbij overkoepelend het thema: Kijken, denken en doen.
Rol van de BHV?
Het is belangrijk dat de onderwerpen in de e-learning herkenbaar zijn voor de thuiswerker, en zo meer leerrendement opleveren. Daarom raden wij aan tijdens de ontwerpfase van de e-learning BHV’ers te betrekken bij het ontwerpteam en zo hun eigen kennis en ervaring aandragen. Ook kunnen zij als boegbeeld dienen in de speciale instructievideo’s die worden opgenomen, met uitleg en tips voor de thuiswerker.
Tip 2. Thuis aan de slag. Een veilig kerstpakket?.
Om thuiswerkers tegemoet te komen kan je als werkgever overwegen om dit jaar een kerstpakket te ontwikkelen om veilig thuis te kunnen werken. Helemaal mooi als deze speciale Thuis (kerst) Competent Box aansluit op de voorlichting die we bij tip 1 hebben besproken. In het kerstpakket zouden dan bijvoorbeeld een rookmelder, verbandkoffer en instructiekaarten kunnen zitten waarmee zij hun thuiswerkomgeving veiliger kunnen maken.
Rol van de BHV?
Als aanvulling op de voorlichting genoemd bij tip 1, kan het BHV team binnen jouw bedrijf ook een actieve rol hebben bij het samenstellen van de inhoud van een dergelijke box.
Tip 3. Reanimeren in Augmented Reality.
Met behulp van Augmented Reality kan een medewerker thuis leren hoe hij moet reanimeren. Zo is het Oranje Kruis samen met Velicus een samenwerking aangeven om met behulp van Augmented Reality de mogelijkheid te bieden om realistisch te leren reanimeren. Met behulp van Mixed Reality wordt de echte wereld gecombineerd een virtuele wereld. Zo ziet een cursist een slachtoffer verslechteren naarmate de tijd doorloopt – en dat in zijn eigen omgeving. Stap voor stap wordt de cursist ondersteund door een virtuele instructeur waardoor het zelfstandig doorlopen van een reanimatiesessie mogelijk wordt. Tijdens het oefenen van de borstcompressie wordt er direct aangegeven of er te hard of te zacht gedrukt wordt. Bij beademing wordt er gemeten of de cursist lang genoeg en diep genoeg beademing geeft. Een prachtige innovatie waardoor de cursist nog sneller, nog makkelijker en nog beter een handeling onder de knie krijgt. De materialen om dit te gebruiken krijgen de cursisten thuisgestuurd met bijbehorende instructie, waarna een certificaat kan worden verstrekt middels een live koppeling met een online instructeur.
Rol van de BHV?
BHV’ers kunnen collega’s stimuleren om bepaalde basale vaardigheden aan te leren zodat ze in hun thuisomgeving (of als ze samenwerken) in staat zijn bijvoorbeeld een reanimatie uit te voeren. Hiermee draag je als bedrijf ook bij aan een stukje MVO door je medewerkers op dit vlak adequaat te scholen. Ook hier kunnen de BHV’ers als boegbeeld fungeren voor interne wervingscampagnes om dit aanbod als werkgever “kenbaar” te maken.
Tip 4. Alleen werken en ICE.
Om het alleen werken veiliger te maken, is het in het kader van alarmeren en hulpverlenen belangrijk om twee dingen te weten. Op welk adres is de collega op dat moment aan het werk, en op welk nummer is hij daar te bereiken? Met die gegevens kan er hulp gestuurd worden naar zijn adres en kan er contact opgenomen worden met een naaste die ook kan handelen. Om dit te bereiken kunnen er ICE gegevens gedeeld worden. In het geval dat een collega onwel wordt tijdens een vergadering, kunnen die collega’s met de ICE informatie uit dat profiel direct hulp sturen en contact opnemen met een naaste die misschien op dat moment in de buurt is.
Zo is het recentelijk mogelijk om via Microsoft Teams je locatie te delen in geval van een calamiteit.
Rol van de BHV?
Een BHV’er die in de buurt woont van het incident kan direct actie ondernemen en ter plaatse gaan kijken. Daarnaast is het aan te raden om dagelijks een digitale BHV’er beschikbaar te hebben die bij een noodgeval gekoppeld kan worden aan een vergadering, zodat deze meteen kan kijken, denken en actie kan ondernemen.
Meer nieuws
Praktijkgerichte BHV-training: De toekomst van bedrijfshulpverlening
In de wereld van bedrijfshulpverlening verandert er veel, en het is belangrijk om altijd voorop te blijven lopen. Bij CURA BHV hebben we een praktijkgerichte BHV-training ontwikkeld die elke cursist uitdaagt en de ervaring continu verbetert. Vanaf 2025 voegen we iets...
5 BHV tips voor een veilige en gezellige feestdagen
De feestdagen staan voor de deur, en hoewel dit meestal een tijd is van gezelligheid, cadeautjes en lekker eten, kan het voor BHV’ers ook een uitdagende periode zijn. De bezetting kan lastiger zijn door vakanties, en onverwachte risico’s zoals verslikken of uitglijden door natte vloeren nemen toe. Dus, hoe zorg je ervoor dat je BHV-organisatie tijdens de feestdagen op volle kracht blijft draaien? Met deze vijf verrassende tips ben je goed voorbereid én weet je de sfeer erin te houden. Lees verder en maak je BHV klaar voor een feestelijke, maar veilige december!
Het Cursistenportaal van CURA BHV: Gebruiksvriendelijker dan ooit!
De lancering van het vernieuwde portaal staat gepland voor eind november. Vanaf dan kunnen onze cursisten profiteren van alle verbeteringen. We kijken er enorm naar uit om het nieuwe portaal met jullie te delen!
Ontmoet Jordy Jagemann, onze klantgerichte specialist!
In dit korte filmpje maak je kennis met Jordy, de drijvende kracht achter de klantrelaties binnen ons team. Of het nu gaat om het waarborgen van de kwaliteit van onze fysieke trainingen en oefeningen, of het snel oplossen van uitdagingen, Jordy staat altijd klaar voor onze klanten. Met zijn passie voor innovatie zorgt hij ervoor dat onze klanten niet alleen tevreden blijven, maar ook klaar zijn voor de toekomst!
Zorgonderwijsvernieuwers en BHV: samen vooruit!
De zorgsector is continu in beweging. Innovaties stapelen zich op, van technologische doorbraken tot nieuwe manieren van opleiden. Dit geldt ook voor de bedrijfshulpverlening (BHV). Ben jij als BHV-coördinator werkzaam in de zorg? Dan weet je dat stilstand geen optie is. Het congres Zorgonderwijsvernieuwers belooft inzicht te bieden in de zorgprofessionals van de toekomst en hoe we hen het beste kunnen voorbereiden.
4 Praktische tips voor hoofden BHV in de zorg
In de zorgsector draait alles om mensen. Of het nu gaat om patiënten, bewoners of medewerkers, het welzijn en de veiligheid van iedereen staat altijd voorop. Maar hoe hou je dat vol in tijden van personeelstekorten en overvolle roosters? Het antwoord ligt in een slimme transitie die we steeds vaker zien in zorgorganisaties: in plaats van te vertrouwen op een klein, select groepje BHV’ers, krijgt iedereen in het team training op basis van ontruiming en alarmeren. Een oplossing die niet alleen zorgt voor veiligheid, maar ook voor gemoedsrust.
Maatwerk in online leeromgeving
Stel je voor: je bent verantwoordelijk voor de veiligheid binnen je organisatie. Je wilt dat jouw team niet alleen theoretisch voorbereid is, maar ook praktisch kan handelen als het erop aankomt. Bij CURA BHV begrijpen we dat elke locatie uniek is, met eigen uitdagingen. Daarom zijn we trots om onze nieuwste innovatie aan te kondigen: maatwerk in onze online leeromgeving!
Samen sterk: CURA BHV voor Ronald McDonald Huis
“Afgelopen weekend markeerde een bijzonder moment voor CURA BHV: de officiële kick-off van ons project "Samen Sterk in Nood" voor het Ronald McDonald Huis Maastricht. Dit project ligt ons nauw aan het hart. Niet alleen omdat we de kans hebben om een verschil te maken...
Ontruimen in de nacht: prioriteit in de zorg
Stel je voor: het is nacht, de meeste bewoners van een zorginstelling slapen, en er breekt brand uit. De BHV’er moet razendsnel beslissen hoe hij of zij de veiligheid van iedereen kan waarborgen. Er is geen tijd voor twijfels of verkeerde prioriteiten. En juist hier...
Leer op jouw eigen tempo en manier!
Stel je voor: een BHV-training die helemaal om jou draait. Niet alleen om dat certificaat binnen te slepen, maar echt gericht op wat jij nodig hebt om goed voorbereid te zijn op noodgevallen, precies op jouw werkplek. Klinkt toch als muziek in de oren? Ik heb samen met mijn team bij CURA BHV onze herhaling BHV compleet vernieuwd en gepersonaliseerd, speciaal voor jou!