Het nut van een ontruimingsoefening.

Weet jij nog waar de verzamelplaats is? Zijn al je vluchtroutes toegankelijk, en is je ontruimingsplan nog actueel? Allemaal nuttige vragen waar je waarschijnlijk niet zo 1-2-3 antwoord op kunt geven. Alleen daarom is het uitvoeren van een ontruimingsoefening al een aanrader. Maar wat is verder het nut van een ontruimingsoefening? In deze blog nemen we je mee in het hoe en waarom van de ontruimingsoefening. We laten voor het gemak de wettelijke verplichting even achterwege, want dat is toch ook niet de reden waarom jij het doet? 

Samenwerken aan praktijk.

Het oefenen op locatie bij een ontruimingsoefening biedt vele kansen. Hierbij staat voor menig BHV organisatie het daadwerkelijk optreden als BHV team bij een calamiteit bovenaan het lijstje. Tijdens de opleiding of herhaling BHV heb je veel kennis opgedaan en alle vaardigheden geoefend. Maar BHV is meer dan alleen opleiden. Een oefening biedt de kans om als team dan ook echt aan de slag te gaan: met eigen scenario’s, eigen procedures, op je eigen locatie. Oefen vanaf de werkplek (realistisch oefenen) en wissel van bezetting en teams. Door als team te overleggen leer je ook weer van elkaar en werk je samen aan de praktijk. 

Thuis Competent Box

Nalopen van procedures.

Procedures uit je ontruimingsplan zijn niet bepaald dagelijkse kost. Het is dan ook slim om de ontruimingsoefening zelf te combineren met het nalopen van je procedures. Op die manier wordt het een jaarlijks ijkpunt, en blijven alle procedures up-to-date. Om het allemaal behapbaar te maken kan je jouw ontruimingsplan opdelen in stukken, en aan collega’s BHV’ers vragen of iedereen een hoofdstuk wil doornemen. Daarnaast is het aan te raden om tijdens de oefening zelf de daadwerkelijk procedure eens tegen het licht te houden. Is dit nog de juiste werkwijze, of kan dit op een betere manier uitgevoerd worden?

Voorlichten overig personeel.

Een oefening is niet alleen goed om de BHV organisatie geoefend te houden, maar kan meteen een moment zijn om aan de zelfredzaamheid van het overige personeel te werken. Stuur van te voren een mail rond waarin je vermeldt wat er precies van hun wordt verwacht bij een brandalarm. Nog beter zelfs: maak een video waarin je uitlegt hoe alles in zijn werk gaat tijdens een oefening. Op die manier maak jij BHV interresant, en zorg je op een leuke manier dat de procedure bij een brandalarm/ontruiming ook onder de andacht komt bij je collega’s. 

Testen technische installaties.

Door realistisch te oefenen kan je meteen ook alle veiligheidsinstallaties testen die aanwezig zijn in jouw pand. Door daadwerkelijk een rookmelder of een handbrandmelder te activeren test je meteen de brandmeldinstallatie, maar ook de alarmering die daaraan gekoppeld is. Vallen alle branddeuren dicht, en is de slow-whoop overal hoorbaar? 

Gratis oefendraaiboek ploegleider

Speciaal voor jou! Een handig Oefendraaiboek voor ploegleiders met wel 14 scenario’s waar je uit kunt kiezen. 

Tips voor een geslaagde ontruimingsoefening.

CURA levert een betere BHV’er. Een opleiding is leuk en aardig, maar hoe werk je binnen je team aan daadkracht en gebouwkennis? En hoe zorg je ervoor dat de BHV gemotiveerd blijft? We geven je 4 tips om je BHV oefeningen fris en interessant te houden.

  • Tip 1: De table top oefening.
  • Tip 2: Update je stroomschema.
  • Tip 3: De no-play procedure: houd oefeningen veilig.
  • Tip 4: Oefendraaiboek.

Lees hier het complete artikel 

 

Shares