Vier tips om te oefenen.
CURA levert een betere BHV’er. Een opleiding is leuk en aardig, maar hoe werk je binnen je team aan daadkracht en gebouwkennis? En hoe zorg je ervoor dat de BHV gemotiveerd blijft? We geven je vier tips voor om je BHV oefeningen fris en interessant te houden.
Tip 1. Table-top oefening.
Een hele leuke en effectieve oefening is de table-top oefening waarbij je een simulatie van een calamiteit nabootst op papier, het liefst met een plattegrond van je eigen gebouw. Aan de hand van een uitdagende casus wordt dan ‘op tafel’ een calamiteit nagespeeld waarbij je samen met jouw BHV team alle stappen rustig doorloopt maar ook weer kritisch tegen het licht houdt. Door de oefening op deze manier visueel te maken is het ook makkelijker om een helikopterview te houden. Ook komen er vaak kritische factoren aan het licht, bijvoorbeeld wie de sleutel heeft van de meterkast of waar zit de afsluiter van het gas eigenlijk. Zonder twijfel heeft een table-top oefening veel voordelen:
Het kost relatief weinig tijd en geld.
Oefenen kan snel en met regelmaat, bijvoorbeeld aansluitend aan werkoverleg.
Het biedt bedrijfshulpverleners een veilige en overzichtelijke manier om zich voor te bereiden op een calamiteit.
Het maakt bedrijfshulpverleners bewust van hun rol en verantwoordelijkheid tijdens een calamiteit.
Het maakt bedrijfshulpverleners bewust van de noodzaak om goed voorbereid te zijn op calamiteiten.
Hoe werkt het?
Hoe werkt het?
Bij de oefening wordt dus het liefst gebruik gemaakt van een plattegrond van het bedrijf. Hierop kan met behulp van bijvoorbeeld LEGO-onderdelen aangegeven worden waar mensen werken, stoelen of tafels staan etc. Bij aanvang van de oefening wordt met elkaar besproken waar de nooduitgangen zijn, de brandhaspels hangen, de brandmelder zich bevindt en waar de verzamelplaats is. Dit kan bijvoorbeeld door kaartjes met pictogrammen neer te leggen op de plattegrond. Vervolgens krijgt elke medewerker een LEGO poppetje dat hem/haar vertegenwoordigt en wordt de casus voorgelegd. Elke medewerker zet zijn/haar poppetje op de (werk)plek waar hij/zij op het moment in de casus logischerwijs is. De medewerkers geven vervolgens aan wat ze denken te moeten doen bij een ontruiming. Afhankelijk van de grootte van de groep duurt een oefening ongeveer 30 – 60 minuten.
Tip 2. Update je stroomschema alarmmeldingen.
Een tweede vorm van een kleinschalige, droge oefening die je makkelijk zelf kunt uitvoeren met je BHV team is gezamenlijk het stroomschema alarmmeldingen doorlopen. Wanneer heb jij deze voor het laats beoordeeld? Door het stroomschema gezamenlijk te doorlopen neem je weer eens goed het hele proces van alarmmelding tot het sein brandmeester onder de loep. Kritische vragen zijn daarbij bijvoorbeeld:
Hoe wordt de BHV (automatisch) gealarmeerd?
Is er een doormelding naar de brandweer?
Hoe verloopt de opkomst van de BHV?
Hoe werkt het?
Deze oefening kan je gewoon op je eigen locatie uitvoeren, maar hij is ook uitermate geschikt om online (bijvoorbeeld via een videomeeting) uit te voeren. Neem je huidige stroomschema erbij. Dit kan je vinden in je eigen ontruimingsplan. Voorbeeld nodig? Kijk dan hier. Voor het gemak heb ik eerder een vlog gemaakt hoe je het aantal BHV’ers kan bepalen met behulp van het opstellen van een stroomdiagram.
Tip 3. De no-play procedure: houd oefeningen veilig.
Ook bij oefeningen is het van belang om veiligheid op het netvlies te houden. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Daarom is het goed om een no-play procedure te hanteren. Wat dit inhoudt? In het geval van een echt ongeval kan een deelnemer van de oefening “No-play!” roepen, en hiermee aangeven dat het om een écht ongeval gaat en het geen onderdeel is van de oefening. De oefening wordt dan direct stilgelegd en de BHV treedt op als reguliere BHV. Ook gaat het niet alleen om de veiligheid van de bedrijfshulpverleners, maar ook om de veiligheid van de omstanders. Er zijn echter scenario’s denkbaar waarbij de grens tussen een echt incident en een oefening moeilijk waar te nemen is. In sommige gevallen (anders dan een ontruiming) kan het dan ook raadzaam zijn om toevallige voorbijgangers te informeren middels een waarschuwingsbord.
Tip 4. Oefendraaiboek.
Hoewel het natuurlijk ontzettend fijn is om een oefening te samen te doorlopen met onze instructeurs, is het ook aan te raden dat een ploegleider zélf een oefening op kan zetten. Zeker de eerste keer kan dat spannend zijn – wat moet je precies doen, en waar moet je rekening mee houden? Om deze twijfels weg te nemen, hebben we een handig Oefendraaiboek voor ploegleiders gemaakt. Hierin staan wel 14 scenario’s waarmee je aan de slag kan. Daarnaast vind je in dit document ook een evaluatieformulier en een checklist; zo kun je met dit draaiboek direct aan de slag.
De volgende scenario’s (en meer) vind je terug in het draaiboek:
Ongeval met letsel
Brandmelding
Kleine brand
Verdacht pakket
Multidisciplinair
Meer nieuws
Praktijkgerichte BHV-training: De toekomst van bedrijfshulpverlening
In de wereld van bedrijfshulpverlening verandert er veel, en het is belangrijk om altijd voorop te blijven lopen. Bij CURA BHV hebben we een praktijkgerichte BHV-training ontwikkeld die elke cursist uitdaagt en de ervaring continu verbetert. Vanaf 2025 voegen we iets...
5 BHV tips voor een veilige en gezellige feestdagen
De feestdagen staan voor de deur, en hoewel dit meestal een tijd is van gezelligheid, cadeautjes en lekker eten, kan het voor BHV’ers ook een uitdagende periode zijn. De bezetting kan lastiger zijn door vakanties, en onverwachte risico’s zoals verslikken of uitglijden door natte vloeren nemen toe. Dus, hoe zorg je ervoor dat je BHV-organisatie tijdens de feestdagen op volle kracht blijft draaien? Met deze vijf verrassende tips ben je goed voorbereid én weet je de sfeer erin te houden. Lees verder en maak je BHV klaar voor een feestelijke, maar veilige december!
Het Cursistenportaal van CURA BHV: Gebruiksvriendelijker dan ooit!
De lancering van het vernieuwde portaal staat gepland voor eind november. Vanaf dan kunnen onze cursisten profiteren van alle verbeteringen. We kijken er enorm naar uit om het nieuwe portaal met jullie te delen!
Ontmoet Jordy Jagemann, onze klantgerichte specialist!
In dit korte filmpje maak je kennis met Jordy, de drijvende kracht achter de klantrelaties binnen ons team. Of het nu gaat om het waarborgen van de kwaliteit van onze fysieke trainingen en oefeningen, of het snel oplossen van uitdagingen, Jordy staat altijd klaar voor onze klanten. Met zijn passie voor innovatie zorgt hij ervoor dat onze klanten niet alleen tevreden blijven, maar ook klaar zijn voor de toekomst!
Zorgonderwijsvernieuwers en BHV: samen vooruit!
De zorgsector is continu in beweging. Innovaties stapelen zich op, van technologische doorbraken tot nieuwe manieren van opleiden. Dit geldt ook voor de bedrijfshulpverlening (BHV). Ben jij als BHV-coördinator werkzaam in de zorg? Dan weet je dat stilstand geen optie is. Het congres Zorgonderwijsvernieuwers belooft inzicht te bieden in de zorgprofessionals van de toekomst en hoe we hen het beste kunnen voorbereiden.
4 Praktische tips voor hoofden BHV in de zorg
In de zorgsector draait alles om mensen. Of het nu gaat om patiënten, bewoners of medewerkers, het welzijn en de veiligheid van iedereen staat altijd voorop. Maar hoe hou je dat vol in tijden van personeelstekorten en overvolle roosters? Het antwoord ligt in een slimme transitie die we steeds vaker zien in zorgorganisaties: in plaats van te vertrouwen op een klein, select groepje BHV’ers, krijgt iedereen in het team training op basis van ontruiming en alarmeren. Een oplossing die niet alleen zorgt voor veiligheid, maar ook voor gemoedsrust.
Maatwerk in online leeromgeving
Stel je voor: je bent verantwoordelijk voor de veiligheid binnen je organisatie. Je wilt dat jouw team niet alleen theoretisch voorbereid is, maar ook praktisch kan handelen als het erop aankomt. Bij CURA BHV begrijpen we dat elke locatie uniek is, met eigen uitdagingen. Daarom zijn we trots om onze nieuwste innovatie aan te kondigen: maatwerk in onze online leeromgeving!
Samen sterk: CURA BHV voor Ronald McDonald Huis
“Afgelopen weekend markeerde een bijzonder moment voor CURA BHV: de officiële kick-off van ons project "Samen Sterk in Nood" voor het Ronald McDonald Huis Maastricht. Dit project ligt ons nauw aan het hart. Niet alleen omdat we de kans hebben om een verschil te maken...
Ontruimen in de nacht: prioriteit in de zorg
Stel je voor: het is nacht, de meeste bewoners van een zorginstelling slapen, en er breekt brand uit. De BHV’er moet razendsnel beslissen hoe hij of zij de veiligheid van iedereen kan waarborgen. Er is geen tijd voor twijfels of verkeerde prioriteiten. En juist hier...
Leer op jouw eigen tempo en manier!
Stel je voor: een BHV-training die helemaal om jou draait. Niet alleen om dat certificaat binnen te slepen, maar echt gericht op wat jij nodig hebt om goed voorbereid te zijn op noodgevallen, precies op jouw werkplek. Klinkt toch als muziek in de oren? Ik heb samen met mijn team bij CURA BHV onze herhaling BHV compleet vernieuwd en gepersonaliseerd, speciaal voor jou!