Trainen in 2021. Hoe gaan we verder?

De laatste weken van 2020 zijn begonnen. Tijd voor reflectie
Niemand had in januari kunnen voorspellen dat in 2020 een mondkapje verplicht zou worden, alle horeca gesloten is en dat in-quarantaine-gaan erbij hoort. Zonder twijfel zal 2020 herinnerd worden als het jaar dat Corona ons in zijn greep had en de wereldwijde impact enorm is voor bedrijven en mensen door de gehele maatschappij.

Januari
Een letterlijk startpunt van een nieuw begin, samen met AAS Veiligheid hebben wij vanaf 1 januari onze krachten gebundeld om de BHV markt te veroveren. Met trots hebben wij onze missie naar Mars geïntroduceerd waarmee we in 2170 het eerste bedrijf willen zijn dat BHV-trainingen verzorgt op Mars.  

Maart
Op 16 maart was het ook voor de CURA Groep alle hens aan dek, door de ingestelde maatregelen konden wij onze trainingen niet meer verzorgen. Maar ook hier hadden wij niet voorzien waar ons aanpassingsvermogen toe zou leiden en hoe dit omarmd zou worden door onze klanten, cursisten en zelfs concurrenten. De keuze om een alternatief aan te bieden met een online leerplatform (Digital Classroom), waarbij interactie met een docent cruciaal is, bleek een schot in de roos. Hierdoor konden de trainingen doorgaan, werd de druk op planningen verlicht en verliepen certificaten niet. Dat de Digital Classroom ook bij onze klanten goed was bevallen bleek medio oktober, toen de 2e golf in beeld kwam. We waren net weer gestart met fysiek trainen bij onze BHV Pop-up locaties maar toch wilden o.a. IKEA en ING uit voorzorg de trainingen online voortzetten. Geen onnodig risico voor onze medewerkers was de boodschap en dus fijn dat er een passend online alternatief is.

Ook vond ik het persoonlijke aspect leuk. Je kan samen alles doornemen zonder het idee te hebben dat de rest ook nog moet reanimeren.

Folkert
Fontys Hogescholen

Mei
Als organisatie hebben we in een korte tijd een grote transitie doorgemaakt, van traditionele BHV-opleider naar een BHV start-up die een 100% Online variant heeft ontwikkeld voor de BHV en EHBO-trainingen. Onze aanpak werd enthousiast ontvangen door het NIBHV en het Rode Kruis, wel met de opmerking dat het onderdeel praktijk nog steeds van groot belang is. Zagen wij daar nog mogelijkheden?.

Ook met die uitdaging zijn we aan de slag gegaan en hieruit is de out-of-the-box oplossing geboren waarbij we reanimatiepoppen en verbandmaterialen naar cursisten thuis sturen. Met onze Thuis Competent Box kunnen cursisten thuis zelf aan de slag met reanimatie. Hoezo 100% Easy?!

Juni
Met de zomer in zicht, het aantal besmettingen dat drastisch terugliep en de horeca die weer open mocht gingen ook wij aan de slag met een nieuwe uitdaging. Op welke manier kan je iemand trainen zodat hij daadwerkelijk een betere bedrijfshulpverlener wordt. In dit proces namen we de geleerde lessen van de voorgaande maanden mee zoals jullie eerder hebben kunnen lezen in onze update Back-to-the-future. Zaken als flexibiliteit, leerrendement maar ook je-niet-meer-kunnen-verstoppen achter een groep hebben ervoor gezorgd dat de Digital Classroom blijft en daarmee een individuele trainingsaanpak. Adaptief leren (iedereen stemt zijn persoonlijke BHV-leerreis op zijn/haar eigen niveau af) deed zijn intrede in de BHV-Branche.

We hadden de vurige wens om weer fysiek te gaan trainen, maar dan niet meer zoals het “vroeger” eens was en coronaproof natuurlijk. Om te werken aan een betere BHV’er en omdat je beter leert door iets te doen wilden we meer aandacht geven aan beleving. Dus niet als cursist met 12 (of zelfs 16) andere cursisten in een leslokaal zitten en daar de hele dag luisteren naar een docent, maar in een ruimte terecht komen waar jij aan de slag moet met een daadwerkelijk scenario.

Oktober
Met dit idee was de BHV Pop-Up geboren. Een flexibele Pop-Up locatie die rondreist door Nederland, altijd maar zo’n 30 minuten (of zelfs korterbij) verwijderd van de cursist. Het is een reis geweest om dit concept met elkaar uit te werken. Een grote duim gaat naar onze collega’s en naar Fireware, iedereen heeft zich 120% ingezet om medio oktober de eerste BHV Pop-Up locatie neer te kunnen zetten. Helaas was de eerste meteen de laatste vanwege de coronamaatregelen die werden afgekondigd door de 2e golf besmettingen.

December
Inmiddels staat de kerstboom en zijn we ondanks de blijvende coronaperikelen dankbaar:

  • voor onze klanten die in ons geloven en met ons meegaan op reis naar Mars;
  • voor onze collega’s die alle veranderingen met vallen en opstaan omarmen;
  • en onze cursisten, die alles geduldig ondergaan.

Want al het enthousiasme even buiten beschouwing gelaten gaat natuurlijk niet alles goed en kunnen wij nog veel verbeteren als het gaat om communicatie en ondersteuning. Zaken die in 2021 bovenaan ons lijstje staan om mee aan de slag te gaan.

Trainen in 2021. Hoe en wat?
Corona is helaas nog niet uit beeld en we zitten tot 19 januari in een landelijke lockdown. Om heel eerlijk te zijn verwachten we dat het ook nog wel even gaat duren voordat we elkaar weer ouderwets mogen begroeten met een handdruk. Daarom blijven wij zolang de 1,5 meter maatregel van kracht is onze trainingen in de DCR 1.0 100% online variant aanbieden om daarmee door te kunnen trainen bij een eventuele volgende golf en/of lockdown. Naast de DCR 2.0, trainen in de BHV Pop-Up.

We merken dat het risico van uitstellen van trainingen onverminderd hoog blijft net als aan het begin van de eerste lock-down. Tijdens de gesprekken met klanten blijft namelijk naar voren komen dat het verplaatsen van trainingen geen oplossing biedt, het geeft alleen maar extra druk op een toch al strakke planning en de kans dat certificaten gaan verlopen is groot.

Roadmap
Blijven we dan stil zitten? Zeker niet, we zullen de vakantie gebruiken om weer bij te tanken om zodoende in 2021 aan de slag te gaan met:

  • Een online alternatief voor ontruimingsoefeningen
  • Het uitvoeren van try-outs met reanimatie in Virtual Reality
  • Het vernieuwen van alle 100% Online modules in de Digital Classroom
  • De make-over van de CURA Groep
  • Het opzetten van een profesionele customer care afdeling voor de cursist

Digitaal oefenen? Tipje van de sluier
Zoals gezegd zullen wij aan de slag gaan met onze oefeningen. Waar mogelijk worden deze fysiek, op locatie uitgevoerd zodat er weer kan worden samengewerkt als BHV’ers onderling. Komt Corona om de hoek kijken dan willen we klaar staan met een 100% online alternatief om ook deze oefeningen door te laten gaan waar nog steeds de elementen samenwerken, communicatie, keuzes maken en kennis van eigen procedures aan bod komen.

We kwamen al snel op een online variant waarbij de docent in een online spelvorm aan de slag gaat met de cursisten. Zelf moest ik denken aan een BHV Pubquiz waarbij de cursisten vragen moeten beantwoorden en opdrachten (gezamenlijk) moeten uitvoeren. Hierdoor komen alle vier de elementen hierboven beschreven aan bod.

Al met een al een roerig jaar waarbij iedereen binnen de CURA Groep zijn steentje heeft bijgedragen om hier positief draai aan te geven. Wij zijn nog koers en Mars is in zicht.

Wij wensen jullie fijne feestdagen en zien jullie graag weer gezond terug in 2021 !

Shares