7 tips Om het veiligheidsbewustzijn te verhogen

Zijn jouw collega’s er klaar voor als er zich een calamiteit voordoet? Weten zij wat ze moeten doen als het brandalarm afgaat? Kennen ze het interne alarmnummer van jouw bedrijf uit hun hoofd? Helaas krijg ik vaak ‘nee’ als antwoord op deze vragen. In dit soort situaties gaat het om de juiste informatie, op het juiste moment. Daarom is goede communicatie bij bedrijfshulpverlening zo enorm belangrijk.

Is jouw organisatie zich al bewust van veiligheid?
Veiligheid is niet alleen jouw taak of van de bedrijfshulpverleners maar voor iedereen binnen het gebouw. Iedereen, dus ook alle andere collega’s, zijn verantwoordelijk voor hun eigen zelfredzaamheid en een bedrijfsnoodorganisatie moet daar op kunnen bouwen.

Maar hoe vergroot je het veiligheidsbewustzijn onder je medewerkers? Je kunt ze moeilijk allemaal een volledige BHV cursus laten volgen en gelukkig hoeft dat ook niet. Door de wereld van veiligheid te combineren met de wereld van marketing & communicatie kun je veiligheid op een leuke manier ‘verkopen’ en kun je jouw boodschap op de juiste manier bij alle medewerkers (en bezoekers) brengen.

Het juiste gebruik van communicatie
Met een speciale landingspagina op intranet over veiligheid bereik je snel alle medewerkers. Vergeet die ellenlange teksten over veiligheid en stop ook je ontruimingsplan diep weg in de la, maar maak de communicatie over veiligheid interactief door te bloggen of zelfs te vloggen. Een korte video is effectief, snel gemaakt en staat binnen no-time online.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/x2IL7sYQQgg" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Veranderen gaat niet zonder communicatie
De kern van groeien van het veiligheidsbewustzijn is onder andere het veranderen van de bedrijfscultuur. Veiligheid staat vaak onderaan de agenda en er is maar een kleine groep, vaak de BHV, bij betrokken terwijl het in ieders belang is. Zeker in deze coronatijd van thuiswerken is het niet meer verantwoord om alles neer te leggen bij de bedrijfshulpverleners omdat het moeilijk te plannen is om altijd een BHV’er in huis te hebben. Maar hoe maak je veiligheid dan bereikbaar voor iedereen?

7 Tips, tools & trics om veiligheid te communiceren

  1. Maak (on)veiligheid begrijpbaar en gebruik daarvoor visuele tools. Je kunt zelfs een hele campagne bedenken, zoals Boskalis heeft gedaan met NINA, waarmee het hele bedrijf betrokken wordt. Van directie tot aan de werkvloer.
  2. Met de technologie van nu is het ook veel eenvoudiger om medewerkers op een leuke manier bewuster te maken van veiligheid in hun omgeving. Stuur bijvoorbeeld elke maand een vraag over veiligheid rond via de e-mail of bespreek deze tijdens een (online) teammeeting.
  3. Maak een veiligheid whatsappgroep aan binnen je bedrijf waarmee onveilige situaties gemeld kunnen worden.
  4. Plaats communicatie overal binnen je bedrijf waar werknemers veel komen, in pauzeruimtes, rond apparatuur en andere vaak voorkomende ruimtes. Wees creatief! Gebruik video en andere media om normen te versterken.
  5. Maak foto’s van veilige acties – een foto zegt meer dan duizend woorden. Maak perfect duidelijk wat de verwachtingen zijn door foto’s te maken van werknemers die de juiste praktijken demonstreren. Neem deze op in je nieuwsbrieven en e-mails.
  6. Om ervoor te zorgen dat iedereen de boodschap krijgt, bespreek je veiligheid tijdens vergaderingen (in kleine groepen) die verplicht zijn voor alle medewerkers. Maak Toolbox Talks een onderdeel van de dagelijkse routine om veiligheid te bespreken.
  7. Veiligheidscommentaarkaarten – Moedig werknemers aan om elkaar verantwoordelijk te houden en onverwachte gevaren te ontdekken door veiligheidscommentaarkaarten te verstrekken. U kunt ook een formulier op het intranet van uw bedrijf plaatsen om het voor mensen gemakkelijker te maken om toegang te krijgen.

Geen veiligheid zonder goede communicatie
Wij zijn ervan overtuigd dat communicatie essentieel is bij vergroten van veiligheidsbewustzijn. Je wint als bedrijf enorm als iedereen binnen het bedrijf vooraf verdiept in veiligheid. En niet terwijl er zich een calamiteit voordoet.

“The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place.”

George Bernard Shaw 

Shares