Virtual reality voor de BHV
Virtual Reality (VR) voor bedrijfshulpverlening leek lange tijd te kostbaar en daardoor onbereikbaar. Daarnaast was er het vraagstuk hoe je VR kan implementeren in een groepsles. Ga je dan met zijn allen met een VR bril op naar de instructeur kijken? Inmiddels is de techniek ver gevorderd en betaalbaar geworden. Dus: hoog tijd om eens te verkennen.


De tijd dat een BHV cursus uit een PowerPoint bestond met 120 slides (waaronder die eeuwig terugkerende video van de brandende kerstboom) is gelukkig achter ons. Inmiddels zijn er vele mogelijkheden om cursisten te motiveren door ze (inter)actief te betrekken bij de cursus.
Hier zijn we natuurlijk als CURA BHV al meer dan 2 jaar geleden mee begonnen. Vanaf toen zijn we gestart met de toepassing van VR in de BHV lessen met de aanschaf en implementatie van de Oculus Go. We zijn nu in de volgende stap aangekomen het toepassen van interactieve VR. Waarin de cursist kan handelen binnen de virtuele wereld.
Virtual Reality zorgt ervoor dat de cursist het gevoel krijgt dat hij de calamiteit daadwerkelijk beleeft en dus acties moet ondernemen. Klinkt gaaf om op deze manier in de toekomst je BHV cursus te kunnen volgen. Maar wat kan er nu eigenlijk al op het gebied van BHV en Virtual Reality?
“Van oudsher was het leslokaal een veilige omgeving om te leren. De cursisten zitten voor een instructeur, geholpen door een lesboek en misschien een powerpoint. Het is een model dat werkt, en in sommige gevallen is het nog steeds het beste model. Maar traditioneel leren roept geen beleving (emoties) op en geeft je geen controle op een manier die VR-leren doet. “
Reanimatie met VR
Het bedrijf VR Lab heeft voor de Politieacademie een pilot ontwikkeld voor reanimatie. Tijdens de reanimatie krijgt de cursist diverse prikkels vanuit de omgeving te verwerken. Vanuit zijn portofoon (oortje onder de headset), van zijn collega, en als laatste van een arriverende ambulancebroeder die de cursist aan aantal vragen stelt over de reanimatie. Deze VR beleving is een combinatie van zien, horen, aanraken van een slachtoffer en aangeraakt worden door een omstander. Een soort 3D beleving op alle zintuigen.
Groepstrainingen in VR?
Oké, leuk dat Virtual Reality… Maar een belangrijk onderdeel van BHV is ook samenwerking met andere BHV’ers, en samen optreden bij een calamiteit. Gelukkig kan daar met de komst van een multiplayer omgeving ook invulling aan gegeven worden. Daarbij heeft elke cursist een VR-bril op en bevindt iedereen zich in dezelfde virtuele omgeving. Zo kunnen er dus gezamenlijk oefenscenario’s worden doorlopen. Hoe gaaf is dat!

VR inzetten bij onze lessen
Gaat CURA dan VR inzetten bij de BHV cursussen? Jazeker, door onze 1 op 1 aanpak bij de BHV Pop-Up is het dus mogelijk aan de slag te gaan met VR. Onderzoeken tonen aan dat Virtual Reality een uitstekende tool is in elke leeromgeving en dat er grote voordelen worden behaald wanneer Virtual Reality wordt ingezet:
- Cursisten kunnen meer leren in minder tijd. Ze zijn betrokken.
- Cursisten hebben een fysieke en emotionele reactie die is gebaseerd op empathie.
- Cursisten ontwikkelen mentaal spiergeheugen bij nieuwe taken en nieuwe procedures.
- Cursisten vertonen grotere retentiegraden.
- Cursisten kunnen falen zonder gevolgen voor de echte wereld.
- Cursisten kunnen dingen doen in Virtual Reality die ze in het echt niet kunnen.
De toekomst
Virtual Reality is de toekomst. Het is slechts een kwestie van adaptie. Iedereen kent de video uit 1998 waarin mensen aangeven dat mobiele telefonie niet nodig is. Met Virtual Reality zitten we in dezelfde fase. Over 5 jaar heeft iedereen een VR bril thuis en met de komst van services zoals het Metaverse wordt de virtuele wereld alleen maar meer en meer verwikkeld in de echte.
De kans is groot dat je in 2025 gewoon in je eigen huiskamer een volledige BHV cursus kan volgen. Voorlopig kan je zelf op onze BHV Pop-Up locaties ervaren welke voordelen Virtual Reality biedt. Wil je eens komen kijken? Je bent van harte welkom!