Stel je voor: het is nacht, de meeste bewoners van een zorginstelling slapen, en er breekt brand uit. De BHV’er moet razendsnel beslissen hoe hij of zij de veiligheid van iedereen kan waarborgen. Er is geen tijd voor twijfels of verkeerde prioriteiten. En juist hier ligt het grootste risico voor zorginstellingen: een brand in de nacht. Het snelle ontruimen van een gebouw vol kwetsbare mensen is de nummer één prioriteit. Maar dit roept een aantal belangrijke vragen op: is blussen nog wel essentieel in een BHV-training? En wie zou er eigenlijk allemaal getraind moeten worden in een zorgorganisatie? Laten we dieper ingaan op deze vragen en kijken hoe CURA BHV inspeelt op deze cruciale uitdagingen.
Albert Dias d’Ullois – CRO
Ontruimen eerst: Waarom dit het grootste aandachtspunt is
Als we het hebben over veiligheid in de zorg, is het gemakkelijk om je te richten op blussen als dé reddingsactie. Vroeger lag de focus in veel BHV-trainingen op het bestrijden van brand, maar de zorgsector heeft specifieke uitdagingen die een andere aanpak vereisen. In zorginstellingen hebben we vaak te maken met bewoners die slecht ter been zijn, in bed liggen of zelfs volledig immobiel zijn. In een noodsituatie, zeker ‘s nachts, is er simpelweg geen tijd om iedereen uit eigen beweging het gebouw te laten verlaten.
De focus in BHV-trainingen verschuift daarom steeds meer naar het ontruimen van bewoners en personeel op een snelle, veilige manier. Het gaat niet meer alleen om brandbestrijding, maar vooral om effectieve evacuatiestrategieën, scenario’s met beperkte middelen en de juiste protocollen voor zorgbehoevenden. Dit is waar CURA BHV het verschil maakt: wij begrijpen dat de zorg extra uitdagingen heeft en stemmen onze trainingen hierop af.
Voorbeeld: simulaties voor (nachtelijke) ontruimingen
Een van de meest innovatieve manieren waarop CURA BHV inspeelt op de unieke situatie in de zorg, is door het trainen met realistische simulaties. We bootsen (nachtelijke) noodsituaties na, waarin cursisten onder hoge druk moeten handelen. Dit zorgt ervoor dat je als BHV’er weet wat je kunt verwachten en precies leert hoe je effectief en snel kunt ontruimen, zelfs als de omstandigheden verre van ideaal zijn. Het resultaat? Jouw team voelt zich zekerder en weet precies wat het moet doen wanneer elke seconde telt.
Is blussen nog wel essentieel?
Deze vraag komt vaak naar voren bij BHV’ers in de zorg. Als ontruimen het belangrijkste is, moeten we dan nog wel tijd besteden aan brandbestrijding? Het antwoord is genuanceerd. Hoewel blussen in de eerste paar seconden nuttig kan zijn om een kleine brand onder controle te krijgen, is het niet altijd de beste keuze in de zorgomgeving. Waarom niet? Omdat de meeste zorginstellingen complex zijn, vol staan met apparatuur en de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen zoals zuurstoftanks, wat het blussen lastig en soms zelfs riskant maakt. Daarnaast vraagt het evacueren van bewoners al jouw aandacht en energie.
Bij CURA BHV hebben we daarom onze training aangepast: we richten ons op het herkennen van de juiste momenten om te blussen, maar benadrukken dat dit alleen een optie is als het écht veilig kan. De prioriteit blijft altijd het snel en effectief ontruimen. Dit betekent niet dat we brandbestrijding volledig negeren, maar we zorgen ervoor dat de BHV’er in de zorg de juiste afweging kan maken.
Praktische Tip: Wanneer moet je blussen?
Een eenvoudige vuistregel: als de brand niet groter is dan een prullenbak en je met een simpele blusser binnen een paar seconden het vuur kunt doven, is blussen een optie. Is de brand groter of bevindt hij zich in de buurt van kwetsbare apparatuur of bewoners? Dan is ontruimen altijd de beste keuze. De veiligheid van je bewoners gaat voor alles.
Moet niet iedereen getraind worden?
Een ander groot vraagstuk in zorginstellingen is of alleen een handjevol mensen verantwoordelijk zou moeten zijn voor bedrijfshulpverlening, of dat iedereen een BHV-training zou moeten krijgen. Het antwoord is simpel: in de zorg is teamwork essentieel. Zeker ‘s nachts, wanneer er vaak minder personeel aanwezig is, moet je kunnen rekenen op iedereen. Dat betekent dat iedereen getraind zou moeten zijn in de basisprincipes van ontruimen en eerste hulp.
Bij CURA BHV geloven we dat een geïntegreerde aanpak het beste werkt. We bieden modulaire trainingen aan, waarbij het hele team wordt meegenomen in de basisvaardigheden. Zo weet iedereen wat hij of zij moet doen in een noodsituatie, en is er geen afhankelijkheid van slechts één of twee getrainde BHV’ers. Dit zorgt ervoor dat je planning altijd is afgedekt, zelfs tijdens nacht- of weekenddiensten.
Voorbeeld: CURA BHV’s oplossing voor 24/7 Dekking
Bij sommige van onze opdrachtgevers in de zorg (Saffier en SGL) hebben we een training ontwikkeld waarbij we niet alleen de BHV’ers, maar ook de rest van het team op basisniveau trainen. Hierdoor hebben zorginstellingen altijd voldoende dekking, ongeacht welke dienst of welk tijdstip. Dit verhoogt de veiligheid enorm en zorgt voor gemoedsrust bij zowel het personeel als de bewoners.
Wat is de volgende stap?
Nu je weet hoe belangrijk ontruimen is en waarom dit in de zorg altijd voorop moet staan, vraag je je misschien af: wat kan ik nu doen? CURA BHV helpt je om je BHV-strategie op maat te maken voor jouw zorginstelling. We denken met je mee over hoe je jouw hele team kunt betrekken, hoe je blussen en ontruimen effectief kunt combineren en hoe je altijd goed voorbereid bent, zelfs tijdens de moeilijkste momenten van de nacht.
Conclusie: Veiligheid in de zorg is een team effort
In een zorginstelling draait veiligheid om meer dan alleen de BHV’ers. Het gaat om het hele team dat weet wat het moet doen in geval van nood. Ontruimen moet daarbij altijd de hoogste prioriteit hebben, zeker ‘s nachts. En hoewel blussen een nuttige vaardigheid kan zijn, is het vaak niet de beste oplossing. Door iedereen te betrekken en te trainen, zorg je ervoor dat je altijd voorbereid bent.
Klaar om je team te versterken?
Neem vandaag nog contact op met BHV Coach Anouk voor een persoonlijk advies, of plan een van onze innovatieve trainingen in! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, volg ons op sociale media om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in bedrijfshulpverlening. Samen maken we jouw zorginstelling veiliger, dag en nacht.