Ik geloof in een hybride vorm van lesgeven.
Naam: Rob Doesborg | Functie: Facilitair Consulent
De Stichting besloot zo’n zeven jaar geleden om op iedere locatie 24/7 minimaal één opgeleide BHV-er te hebben. En eigenlijk liever nog meer, zegt Doesborg. “We hebben meerdere soorten locaties voor de woningen, gebouwen voor dagbesteding en een combinatie daarvan en daarbij nog onze kantoorgebouwen. De wetgeving zegt dat we daarvoor verschillende voorschriften moeten hebben. Voor ieder gebouw hebben we een ontruimingsplanen ieder gebouw heeft een ontruimingsverantwoordelijke. De ‘restrisico’s’ staan in een RI&E. We zijn nu aan het bekijken of we de plannen digitaal kunnen maken.”
Tendens naar meer bewustwording
In totaal werken bij Pergamijn 1.200 medewerkers, waarvan er jaarlijks zo’n 700 mensen op herhalingsoefening gaan. “Dat hoge aantal komt ook door de slaapdiensten bij de woningen, dat betekent dat wanneer je alleen of met z’n tweeën bent, dat dat daarvan ook iemand opgeleid moet zijn. Daarbij leiden we de niet-opgeleide medewerkers zelf op tot ontruimer, dat doen we samen met een BHV-er. We doen zelf 150 ontruimingsoefeningen per jaar. Daar maken we een verslag van.”
Doesborg ziet de laatste jaren een stijgende tendens naar meer bewustwording. “Het maatwerk doe ik zelf, CURA doet de opleidingen voor herhalingen en voor nieuwe collega’s. Ik hou jaarlijks oefeningen in meer dan 60 woningen, die ik daarna doorspreek. Daarbij zeg ik altijd dat ik niet kom controleren, maar kom kijken naar wat er gebeurt. Dat is een heel andere insteek, we richten ons op een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daar zeg ik ook bij: bij een ontruimingsoefening oefen je iets wat je hoogstwaarschijnlijk niet nodig hebt. Maar als je maar één keer oefent en er daarna nooit meer iets aan doet, dan blijft niet hangen. Herhalen is dus noodzakelijk.”
Opleider die meedenkt
Ongeveer vijf jaar geleden stapte de Limburgse zorgaanbieder over naar CURA, na een aanbesteding. Volgens Doesborg omdat ze erboven uit staken. “Ze hebben een andere manier van aanpak, een andere kijk op de zaak. En wat ik belangrijk vind: het is een opleider die meedenkt. Ze willen weten hoe het in bedrijf is geregeld. CURA biedt bij ons de basis aan en zorgt voor de certificering. Zelf verzorgen we ook opleidingen, omdat de vraag voor onze woningen heel divers is.”
“Elk jaar word ik uitgenodigd om een pilot van het nieuwe lesprogramma mee te draaien en om mijn daar mijn zegje te doen. Daar luisteren ze dan ook naar. Ze zijn ook modern, ze maken gebruik van nieuwe technieken en automatiseren veel. Onze herhalingsoefeningen doen we normaal gesproken incompany, waarbij CURA naar ons toekomt. Daarbij is CURA coulant, wanneer een certificaat is verlopen, dan krijgen wij van het uitstel een melding die wij kunnen bevestigen.””
Digital Classroom
“Door de crisis hebben we voor vijftig mensen vier herhalingscursussen moeten annuleren”, vervolgt Doesborg. “Die lopen nu via de Digital Classroom. Ik heb de Digital Classroom met een aantal mensen in een pilot meegemaakt. Het ziet er keurig uit en het gaat een stap verder dan e-learning. Ik heb de training BHV Herhaling getest, daar zijn veel uren door CURA ingestoken. Die gaat in mei 2020 live. Die training gaat heel ver, zelf met een reanimatiepop die naar de cursist verzonden wordt. Ook bij deze pilot hebben ze goed geluisterd naar input en opmerkingen van de testers.”
Over de Digital Classroom (DCR)
Cursisten volgen op afstand via hun laptop of computer een BHV-training via het portal van CURA. Hierbij kunnen ze diverse werkvormen combineren, zoals het volgen van webinars en chatten met docenten.
Hybride leren
“Ik denk dat door corona het thuiswerken meer geaccepteerd gaat worden, dat zijn de positieve zaken. Dat geldt straks ook voor een BHV-opleiding. Voorheen moesten collega’s een dag vrij plannen om naar Sittard te komen. Nu hebben ze drie weken de tijd, dat gaat prima. De eerste positieve telefoontjes heb ik al gehad, zelfs van mensen die minder goed om kunnen gaan met online. Want als kunt internetbankieren, dan kun je dit ook doen.”
“Nog een verschil is dat je tot voor kort opleidingen herhaling deed met zestien mensen. Dan zag je vaak dat mensen zich gingen verschuilen in een groep, waar er maar een paar uitgepikt werden. Want vergeet niet dat BHV-oefeningen niet voor iedereen leuk zijn, je oefent alleen voor als het nodig is. Maar, bij DCR kun je niet terugdeinzen. En ik denk dat de impact van lesgeven daardoor groter is. Ik geloof wel in een hybride vorm, maar dan moeten we de lokalen van zestien personen wel steeds vol krijgen, anders heeft het geen zin. Deze manier van online lesgeven? Die heeft de toekomst.”