BHV-trainingen gaan straks heel anders worden.
Naam: Arjen ten Hoven | Functie: Security manager CBRE, gedetacheerd bij een grootbank
Het enthousiasme bij Ten Hoven en collega’s steeg en er volgden gesprekken. “Met name hun visie en de wijze waarop ze trainen sprak mij erg aan. Bovendien hebben ze eigen instructeurs in dienst. En de aanpak van CURA sluit goed aan waar de bank naartoe gaat: namelijk het belang inzien van IT-zaken.” Hij nodigde diverse BHV-hoofden van de grootbank uit en unaniem namen ze het besluit om met CURA samen te gaan werken. “Ze boden flexibiliteit en ze kwamen bovendien met een interessante prijs. Ook het onderwijsprincipe van CURA sprak de BHV-verantwoordelijken aan.”
Rol van partner bij veiligheid
“Van een veiligheidspartner verwachten we in de kern het opleiden van BHV’ers, ploegleiders en Hoofden BHV. Concreet: het aanbieden van BHV-trainingen, waarmee onze mensen voldoen aan de competenties. Dat gebeurt met oefeningen op locaties, waarbij CURA landelijke dekking heeft met hun trainingscentra die bovendien goed te bereiken zijn. Veel van onze collega’s reizen namelijk met het openbaar vervoer. Bovendien gaat CURA onze veiligheidsmiddelen onderhouden. En heel belangrijk, ze ontzorgen ons met het administratieve proces.”
“De implementatie startte op 1 februari en is prima verlopen. En als er iets verkeerd gaat, dan wordt het direct opgelost. Een voorbeeld hiervan is het versturen van uitnodigen. Ruim 450 uitnodigingen werden verstuurd, maar 25 mensen ontvingen geen uitnodiging. Dat is binnen een half uur gecorrigeerd, het werd prima opgelost. De mensen van CURA geven ook duidelijke instructies hoe ze zaken aangeleverd willen hebben. Bijna alles is mogelijk. Ook als wij een bepaalde functionaliteit willen hebben, dan is dat geen probleem. De snelheid en de service is goed. Eind april zijn al de eerste trainingen gehouden.”
“Voor de implementatie hebben we bewust de Hoofden BHV uitgenodigd. Een maand geleden gaf CURA een presentatie. Veel potentiële vragen zijn toen al beantwoord op een complete, heldere en duidelijke manier. De implementatie is prima verlopen en ook de cursussen verlopen als gepland.”
Problemen zijn hetzelfde
Volgens Ten Hoven heeft de grootbank niet te maken met specifieke BHV- of veiligheidsvraagstukken. “We werken in meer dan 200 bankkantoren en elf hoofdkantoren. Daarin zijn veel van onze mensen aan het werk, de problemen die we tegenkomen zijn bijna overal hetzelfde. Het enige gebouw dat afwijkt is dat van de salarisstroken en de afschriften: daar wordt meer mechanisch gewerkt.”
“Voor de toekomst denken we dat IT bij BHV een grote rol gaat spelen. In Nederland loopt CURA daarin voorop, bijvoorbeeld bij administratieve zaken. Daarbij geven ze echt goede ondersteuning. Maar ook het filmen bij de trainingen bijvoorbeeld. Dit lijkt misschien maatwerk, maar is het misschien ook weer niet”, zegt hij cryptisch. “We denken dat op kantoorgebied niet veel gaat veranderen, de welvaartziektes zullen blijven bestaan. CURA speelt met hun innovatieve trainingsmethoden een grote, maar nuchtere rol bij BHV. We spuiten straks geen brandblusser meer leeg, maar dit gaan we digitaal doen, op een bord.”
Het wordt straks anders
“Ik heb het idee dat onze mensen BHV momenteel als ‘moeten’ beleven. Met de visie en aanpak van CURA gaat het straks wel anders worden. De Hoofden BHV zijn nu al enthousiast, het wordt veel meer praktijkgericht. Natuurlijk is de theorie ook belangrijk, maar we gaan vooral oefenen, waarbij de instructeur een coachende rol gaat krijgen. Ik hoorde laatst een collega zelfs zeggen: ‘Het is dat ik bijna met pensioen ga, anders had ik me alsnog aangemeld’.”