In onze samenwerking sparen we de geit en de kool niet.
Naam: Rob Lowes | Functie: BHV-coördinator gemeente Venlo
Variatie en innovatie
Wat ik sterk vind is dat hun lessen en opleidingen ieder jaar weer anders zijn. Er zit veel variatie in, ze zijn innovatief van opzet. Ik volg ze zelf ook. De doelen van de lessen stemmen we samen met CURA af. We werken bovendien samen met vier gemeentes, waardoor we veel van elkaar horen en leren op het gebied van veiligheid en BHV. Vorig jaar werd ik uitgenodigd om een proefles voor het nieuwe seizoen mee te maken, daar kon ik mijn mening geven. Die input nam CURA mee voor de inhoud van het nieuwe lesseizoen, ik vond dat erg waardevol.
Ik krijg vaak van mijn collega’s te horen dat zij de variatie van de trainingen waarderen, samen met de afwisseling van instructeurs. En gaat er eens iets fout, dan wordt dat hersteld. Zo draaide vorig jaar een herhalingsles in de soep, de instructeur had te weinig ervaring met een bepaald onderdeel. CURA erkende dat en we kregen de les opnieuw aangeboden.
CURA is succesvol in hun aanpak en groeit als bedrijf. De keerzijde daarvan is dat we bij bellen of mailen soms iets langer moeten wachten dan we gewend zijn. Het pluspunt is dat ze dit erkennen en wij dit kunnen uitspreken. We hebben een lange relatie die heel positief is en daarbij sparen we de geit en de kool niet.
Specifiek voor een gemeentehuis
Voor gemeentespecifieke zaken spelen we in op reële scenario’s. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan dreigingsprofielen. Laatst hebben we de gijzeling van een burgemeester nagespeeld. Dat doen we met veiligheidsmensen en met de coördinerend ploegleider. Hoe krijg je het gebouw leeg, op een manier die niet escalerend werkt?
De komende jaren moeten we nog meer anticiperen op mogelijke dreigingen die vaker van buitenaf komen. De klassieke scenario’s van een brand en een ongeval blijven. Maar wij moeten ons nog bewuster zijn dat de maatschappij verandert en dat wij mee moeten veranderen. Met BHV hebben wij daar ook een rol in.”