Bedrijfshulpverlening (BHV) is belangrijk voor elk bedrijf en elke organisatie. Iedere werkgever is zelfs wettelijk verplicht een aantal BHV’ers aan te wijzen. Toch komt het regelmatig voor dat medewerkers aangeven dat ze geen tijd hebben om een BHV-cursus te volgen vanwege drukte. 

In deze blog leggen we uit waarom BHV belangrijk is, ondanks tijdgebrek. We gaan in op de risico’s van het niet hebben van BHV’ers, en geven tips hoe je toch tijd kunt vrijmaken. Het doel is om duidelijk te maken dat BHV absoluut prioriteit verdient, ook al lijkt er even geen tijd voor te zijn.

Tijdgebrek.

Veel mensen zeggen dat ze geen tijd hebben om een BHV-cursus te volgen. Dit komt vaak door een drukke baan, een gezinsleven met jonge kinderen, of andere persoonlijke prioriteiten.

Werknemers hebben het gevoel dat ze geen tijd kunnen vrijmaken van hun werk. Een BHV-cursus duurt vaak 2 dagen en dat is voor sommigen moeilijk in te plannen naast hun werkzaamheden en deadlines – zeker in drukke periodes op het werk.

Ook ouders met jonge kinderen geven aan dat ze door hun drukke gezinsleven en de zorg voor de kinderen geen tijd hebben voor een BHV-cursus. Ze zijn vaak de hele dag bezig en ’s avonds moe. Het lijkt dan ook moeilijk om tijd vrij te maken.

Daarnaast hebben sommige mensen ook andere prioriteiten in het leven en zien het volgen van een BHV-cursus niet als belangrijk genoeg om tijd voor vrij te maken. Ze denken dat de kans klein is dat ze de vaardigheden nodig hebben of ze vertrouwen erop dat iemand anders wel BHV-gediplomeerd is.


Risico’s van het niet volgen van BHV.

Als je geen BHV hebt gevolgd, brengt dat een aantal risico’s met zich mee. Allereerst creëert het een onveilige situatie op de werkvloer. Zonder BHV-opleiding weten medewerkers niet hoe te handelen bij calamiteiten zoals brand of een ongeval. Dit kan leiden tot paniek en verergering van de situatie.

Bovendien ben je als werkgever verplicht om altijd voldoende BHV’ers op de werkvloer te hebben. Als de inspectie SZW constateert dat er onvoldoende BHV’ers aanwezig zijn, kun je als werkgever een forse boete krijgen. De hoogte van de boete is afhankelijk van de ernst van de overtreding, maar kan oplopen tot duizenden euro’s.

Tot slot brengt het niet hebben van voldoende BHV’ers risico’s met zich mee voor de veiligheid van je medewerkers. Zonder adequaat opgeleide BHV’ers is de kans groter dat een incident uit de hand loopt en er meer schade en letsel ontstaat. Dit kan leiden tot blijvend letsel of erger. Kortom: zorg dat je BHV op orde is, om onnodige risico’s en boetes te voorkomen.


Oplossingen.

Als je geen tijd hebt om de reguliere BHV-cursus te volgen, zijn er gelukkig tegenwoordig genoeg alternatieven.
Hier zijn drie opties om BHV te volgen als je weinig tijd hebt:

Cursus in deeltijd/avonduren

Veel aanbieders bieden de mogelijkheid om de cursus te spreiden over meerdere avonden/dagen. Zo kun je bijvoorbeeld 1 avond per week een paar uur besteden aan de cursus in plaats van 2 hele dagen achter elkaar. Dit is ideaal als je overdag te druk bent met werk. Je kunt de cursus plannen op avonden die voor jou het beste uitkomen.

100% Online BHV

Steeds meer BHV-cursussen worden tegenwoordig ook online aangeboden. Dit betekent dat je de theorie thuis via e-learning kunt doorlopen. Je kunt dan zelf bepalen wanneer je hier tijd voor maakt. Alleen voor de praktijklessen hoef je fysiek aanwezig te zijn. Dit scheelt al een hoop tijd. Let wel op dat de e-learning interactief en boeiend is, anders haak je snel af.

Blended traject – Online BHV 

Sommige aanbieders bieden versnelde BHV-trajecten aan van bijvoorbeeld maar 1 dag in plaats van 2 waarbij je de theorie online volgt en dus minder tijd hoeft te besteden aan de praktijk. Dit is erg intensief, maar bespaart natuurlijk wel tijd. Let er hierbij op dat je nog steeds alle benodigde competenties opdoet en geoefend hebt wat je moet kunnen. Een versneld traject is vooral geschikt als je al BHV-ervaring hebt.

BHV Pop-Up

Is een dagdeel nog te veel? Dan is kan onze unieke BHV Pop-Up dé uitkomst zijn. Je maakt hier ook de theorie online en komt vervolgens naar de BHV Pop-Up. Hier volg je dan een praktijksessie van 1 uur. Dit kan makkelijk tussen je werk door en kost je bijna geen tijd. In de vorm van scenario oefeningen laat je zien dat je competent bent.

 

Maak kennis met je BHV-coach!

Ontmoet onze BHV-coach Anouk, een expert in BHV-management. Zij biedt persoonlijke ondersteuning en advies op maat, afgestemd op jouw unieke behoeften.


Tips.

Als je geen tijd hebt om de reguliere BHV-cursus te volgen, zijn er gelukkig tegenwoordig genoeg alternatieven.
Hier zijn drie opties om BHV te volgen als je weinig tijd hebt:

Op tijd plannen

Zorg dat je BHV-cursus ruim van tevoren plant, bijvoorbeeld al aan het begin van het jaar.
Zo hoef je er later niet over na te denken en kun je er makkelijk omheen plannen

BHV-training tijdens werktijd

Vraag of je BHV-training onder werktijd mag volgen. Veel bedrijven bieden dit aan om het voor
werknemers makkelijker te maken. Zo hoef je er geen vrije tijd voor op te offeren.

Volg samen met collega’s 

Spreek af om met collega’s samen de BHV cursus te volgen. Training met bekenden
maakt het leuker en je kunt elkaar motiveren en helpen.

 

Voorkom teleurstelling. Plan tijdig je oefening.


Om ervoor te zorgen dat we jullie optimaal kunnen ondersteunen, verzoeken we jullie om planningsaanvragen ruim van tevoren in te sturen. Zorg ervoor dat deze aanvragen minimaal 3 maanden van tevoren bij ons worden ingediend, zodat we voldoende gelegenheid hebben om jullie cursussen in te roosteren.

Neem dus tijdig actie om teleurstelling te voorkomen!
Aanvragen kunnen ingediend worden via de onderstaande button of via het e-mailadres: info@curabhv.nl