Door de komst van Corona heeft het BHV onderwijs een sprong voorwaarts gemaakt op het gebied van nieuwe leermethoden en modern onderwijs. Augmented Reality speelt daarbij een grote rol, motiveert cursisten en zorgt voor meer leerrendement. Daarmee speelt Augmentedreality cruciale rol bij het revolutioneren van de traditionele aanpak die binnen het BHV onderwijs wordt gebruikt.

Met de onderstaande opsomming van voordelen (en nadelen) laten we graag zien waarde kansen liggen om Augmented Reality in te zetten voor het BHV onderwijs. 

Leren interessant maken met interactieve sessies

In de breedste zin wordt leren door de meeste personen niet als plezierig ervaren. Het is dan ook een uitdaging om leren interessant te maken. Een optie om dat te bereiken is door te leren op de werkplek zelf. Het is bekend dat cursisten zaken beter begrijpen door het uit te voeren (learning on the job). Ook zijn ze in staat om meer te onthouden en meer te leren als ze deze praktische aanpak volgen.  

Met Augmented Reality is het nu mogelijk om met interactieve sessies afdelingsgericht te trainen met herkenbare situaties. Deze interactieve sessies verhogen de betrokkenheid van de cursisten in termen van herkenbare inhoud. Met Augmented reality hebben we de mogelijkheid om saaie lessen te diversifiëren en wakker te schudden. Interactieve lessen, waarbij alle cursisten tegelijkertijd bij het leerproces worden betrokken, helpen de teamwerkvaardigheden te verbeteren. 
 
Bijvoorbeeld: een cursist uit een laboratorium voert een table-top oefening uit met collega’s. Op de plattegrond van het laboratorium staan QR codes vermeld. Als deze worden gescand met een mobile-device dan komt de plattegrond tot leven. Met een 3D weergave van het laboratorium met een daarin een brand en een slachtoffer. Met behulp van Augmented reality hoeft de cursist niks in te beelden maar wordt het realiteit. Interactief, gamified AR-leren kan een aanzienlijk positief effect hebben op cursisten. Het houdt ze de hele les betrokken en maakt leren leuk en moeiteloos. 

Kijken denken doen. Onze leerreis voor BHV

Overal leren

Met Augmented reality kan er les worden gegeven op een eigen platform van het Spaarne Gasthuis waarbij de cursist niet fysiek aanwezig hoeft te zijn om aan de slag te gaan met de trainingen. Zelfs thuis zou een cursist een brand kunnen blussen op een afdeling van het Spaarne Gasthuis. Dit neemt de barrière van locatie en fysieke aanwezigheid weg om opgeleid te kunnen worden. Alsmede de tijdsbarrière omdat het lesmateriaal altijd beschikbaar is. De cursist die wil leren, kan de applicatie op elk moment gebruiken om zichzelf te onderwijzen. 

Daarmee creëert Augmented reality ook een veilige en efficiënte werkplektraining.  
Stel je voor dat je kunt oefenen met reanimeren of een brand in een OK kan blussen zonder andere mensen in gevaar te brengen of duizenden euro’s aan schade te riskeren als er iets misgaat. Het kan met Augmented reality. 

Uitdagingen van augmented reality in het onderwijs 

Ondanks de genoemde voordelen, zijn er bepaalde valkuilen waarmee rekening gehouden moet worden als men wil gaan werken met Augmented reality: 

Een gebrek aan noodzakelijke opleiding 

Sommige BHV instructeurs kunnen moeite hebben om deze nieuwe technologieën in de praktijk te brengen, omdat hun achtergrondopleiding niet de nodige vaardigheden biedt.  
 
Oplossing: CURA biedt een train de trainer programma waarmee instructeurs opgeleid worden om met Augmented reality te werken.  

 Afhankelijkheid van hardware 

Het gebruik van Augmented reality in de BHV onderwijs vereist een bepaalde basis qua hardware. Zo kan het voorkomen dat niet alle cursisten smartphones hebben die Augmented reality toepassingen kunnen ondersteunen.  
 
Oplossing: CURA BHV voorziet in al het trainingsmateriaal dus ook de benodigde hardware om met Augmented reality in de skills labs en de BHV Pop-Up aan de slag te gaan.  

 Problemen met de overdraagbaarheid van inhoud.  

De AR-app die je bouwt, moet op alle platforms en apparaten even goed werken. Het is echter praktisch onmogelijk om op elk apparaat dezelfde kwaliteit AR-content te bieden.

Oplossing: CURA BHV gebruikt fectar als platform. Fectar ondersteunt meerdere apparaten waarop de Augmented reality te zien is zoals mobiele telefoons, laptops, tablets en natuurlijk speciale VR en AR brillen zoals de hololens.  

De toekomst van BHV onderwijs
Augmented Reality is de toekomst. Het is slechts een kwestie van adaptie. Iedereen kent de video uit 1998 waarin mensen aangeven dat mobiele telefonie niet nodig is. Met Augmented Reality zitten we in dezelfde fase. Over 5 jaar heeft iedereen een AR bril thuis en met de komst van services zoals het Metaverse wordt de virtuele wereld alleen maar meer en meer verwikkeld in de echte.

De kans is groot dat je in 2025 gewoon in je eigen huiskamer een volledige BHV cursus kan volgen. Voorlopig kan je zelf op onze BHV Pop-Up locaties ervaren welke voordelen Augmented Reality biedt. Wil je eens komen kijken? Je bent van harte welkom!

Shares