Hoe wij onze trainingen gaan hervatten

Met een missie naar Mars in het Coronatijdperk is het belangrijk om een eigen koers te kiezen. Dat is precies wat wij hebben gedaan sinds 16 maart. Met de ontwikkeling van de Digital Classroom en alle spin-off concepten blijven wij op koers ondanks alle maatregelen in de 1.5 meter maatschappij.

Maar ook de keuze om tot 1 september geen fysieke trainingen te verzorgen heeft hierbij geholpen door de rust en focus die daardoor ontstond zowel bij onze opdrachtgevers als onze collega’s. Inmiddels hebben we onze trainingen hervat op onze eigen eigenzinnige manier met daarbij natuurlijk een hoofdrol voor de Digital Classroom.

Wij denken hiermee niet alleen in deze bijzondere Corona tijd een passende trainingsvorm te bieden maar ook stappen te hebben gezet richting de BHV-training van de toekomst.

 

hervatten fysieke trainingen

Om veilig te trainen hebben wij met reeds opgedane ervaringen weer een eigen koers bepaald. Eentje die bijdraagt aan de continuïteit van de traingingen, ook bij een eventuele 2e golf van het Corona virus.

 • De fysieke trainingen worden hervat op onze trainingslocaties maar nog niet bij opdrachtgevers zelf. We hebben namelijk in voorbereiding met diverse opdrachtgevers gesprekken gevoerd en zien dat er veel risico’s (en extra kosten) verbonden zijn om de trainingen in-company te laten plaatsvinden. Door de fysieke trainingen te organiseren op onze trainingslocaties kunnen wij garanderen dat de trainingen altijd worden uitgevoerd onder veilige omstandigheden.
 • Om toch in de buurt van onze opdrachtgevers trainingen te organiseren zullen wij vanaf 1 oktober 2020 dicht bij de opdrachtgevers trainingslocaties gaan faciliteren (als een soort van BHV Pop Up store) zodat iedereen veilig en verantwoord kan trainen.

Cursisten hebben dan de keuze om:

  • De DCR training digitaal te volgen en op een van de Pop-Up locaties een competentietoets af te leggen.
  • Of de DCR Hybrid te volgen. Een 1.5 meter Proof meer Klassikale trainingsvorm.

In de maand september zullen we in onze trainingslocaties in Simpelveld en Zoetermeer de mogelijkheid bieden om de training in een DCR Hybrid vorm te volgen. Welke overigens uitermate positief wordt beoordeeld door de 150 cursisten van Maastricht University die aan de Pilot DCR Hybrid hebben deelgenomen.

Op deze manier zijn er:

 • Geen hogere kosten door de 1.5 meter maatregelen
 • Trainingen die altijd doorgaan (dus geen annulering omdat de trainingsruimte bij de opdrachtgever niet aan het BHV branche protocol voldoet)
 • Geen onnodige druk op de planning van onze opdrachtgevers en hun cursisten. Deze kunnen nu instromen op 1 van de dagen in onze trainingscentra waar we per dag 30 plekken beschikbaar hebben voor alle type trainingen.

Vanaf 1 oktober 2020 is het ook mogelijk voor cursisten die aan de DCR hebben deelgenomen om bepaalde trainingscompetenties bij de BHV Pop Up locaties te oefenen en trainen. Dit geldt dan voor:

 • De reanimatie en brandbestrijding bij de Herhaling BHV DCR;
 • De brandbestrijding voor de Opleiding BHV DCR. 

We zullen ons de komende maanden dus richten op het hervattten van de trainingen en daarbij bewust nog niet kijken naar de planningen voor 2021. Het hervatten van de fysieke trainingen op korte termijn krijgt onze volledige focus en het toekomstperspectief qua trainen onder Corona omstandigheden zijn nu nog te onzeker om te kijken naar 2021 qua planning. 

 

hoe zit het met de ontruimingsoefeningen?

Zolang de 1.5 meter beperkingen van kracht zijn kunnen wij geen ontruimingsoefeningen uitvoeren bij onze opdrachtgevers.  Het is namelijk onmogelijk om te voldoen aan de 1.5 meter maatregel bij het uitvoeren van een ontruimingsoefening op grote schaal.

Natuurlijk zijn wij ook hier druk bezig met het bedenken van alternatieven om zodoende toch invulling te geven aan de geoefendheid van de gehele organisatie als het specifiek gaat om ontruimen. Denk aan het online ontruimingsplan of het inzetten van een instructievideo.

Ook onze opdrachtgevers gaan creatief om met het uitvoeren van een ontruimingsoefening. Zo heeft Pergamijn een oplossing bedacht door de locaties de ontruiming te laten filmen en op deze manier op afstand te evalueren.

meedenken?

Graag wisselen wij van gedachten met jou over de toekomst van de BHV en het nieuwe normaal binnen jouw organisatie. Heb je zelf ideeën of wil je meer van ons horen? Neem dan contact met ons op voor een (virtuele) kop koffie.

Met vriendelijke groet,
Albert – albert@aasveiligheid.nl
Nick – n.crutzen@curagroep.com

Shares