We vertellen altijd graag dat we met mooie ontwikkelingen bezig zijn en dat onze reis naar Mars voorspoedig verloopt. Maar zoals met alle grote avonturen gaat er ook wel eens iets mis.

Wat is er gebeurd?

Vorige week woensdagavond is onze database met cursistengegevens overgezet naar ons nieuwe cursistenportaal. En donderdag 11 januari bij de officiële lancering zijn we tegen de drie eerste grote problemen aangelopen en dat ondanks 6 weken uitvoerig testen:

 

 • Zo bleek de registratie en inlogprocedure voor cursisten niet goed genoeg te werken;
 • Is er een zoekfunctie ontwikkeld dat niet is opgewassen tegen een grote hoeveelheid personen die tegelijk gaat zoeken;
 • Bij het deactiveren van alle accounts in Viper zijn (door geautomatiseerde functies) alle lopende inschrijvingen geannuleerd en moest eerst een grote data recovery worden uitgevoerd.

Waarom zijn de cursisten niet geïnformeerd?

De meest gestelde vraag van de afgelopen dagen is: “waarom hebben jullie de cursisten niet geïnformeerd?”.

Dit is een bewuste keuze geweest. Het zijn immers bijna 20.000 personen. Waarbij de kans aanzienlijk is dat een groot deel even gaat proberen in te loggen of naar het systeem gaat kijken. Omdat we hadden verwacht dat er opstartproblemen zouden kunnen zijn (logisch bij een dergelijk ingrijpend project) hebben we willen voorkomen dat we de grote hoeveelheid vragen niet naar behoren konden behandelen.

Door mensen gefaseerd op het systeem te laten inloggen op het moment dat ze dit normaliter ook zouden doen kunnen we de druk enigszins spreiden. We verwachten in de loop van februari alle kinderziektes te hebben opgelost en als dat is gewenst kunnen we dan gerust jullie cursisten in 1 keer informeren. Laat dit dan gerust aan de Klant Succes Manager weten.

Wat hebben we geleerd?

We hadden jullie als contactpersonen beter moeten informeren over de stappen die we gingen zetten en de keuzes die we hebben gemaakt. We hadden jullie hierin vaker en gedetailleerder moeten informeren. We beloven beterschap. Laat dit bericht daarin de eerste stap zijn.

Wat staat er deze week gepland?

 • De oude certificaten uit Viper worden overgezet naar het nieuwe portaal. Waardoor iedereen ook zijn oude certificaten weer kan inzien.
 • De verbeterde versie van het zoekprotocol wordt uitgerold.
 • Er komt een loader in alle schermen waardoor de gebruiker in ieder geval weet of er op de “achtergrond” iets gebeurt.
 • Oplossen van verdere foutjes die aan het licht komen.

Bedankt voor jullie geduld.

Nick Crutzen & Albert Dias d’Ullois

Geïnteresseerd in meer details?

Voor diegene van jullie die het interessant vinden. Hier de details over de specifieke issues en de manier waarop ze zijn opgelost.

Inlog- en registratieprocedure:

 • De mails die onderdeel zijn van deze procedures (o.a. een activatiecode) werden niet verstuurd. Probleem is inmiddels verholpen.
 • Bij de eerste keer inloggen op het systeem moet de cursist een nieuw wachtwoord instellen (registratie procedure). De knop om dit te doen zat erg verstopt waardoor dit niet duidelijk was. Inmiddels wordt bij het inloggen gecheckt of de cursist al is geregistreerd en anders wordt de cursist gelijk naar de juiste pagina doorgestuurd om het probleem op te lossen.
 • Voor het inloggen en registreren wordt gebruikt gemaakt van een pop-up scherm. Veel browsers blokkeren standaard Pop-ups. Hier wordt nog naar een technische oplossing gezocht.

Zoekfunctie:

 • Het systeem laat geen loader zien. Zeg maar het cirkeltje of balkje waardoor je weet dat er daadwerkelijk iets gebeurt in het systeem.
 • Het zoekprotocol is zo ingericht dat eerst alle data wordt opgehaald in de database en de data in het systeem pas wordt gefilterd op basis van de zoekopdracht. Dit werkt goed als niet tientallen personen tegelijk zoekopdrachten gaan uitvoeren.
 • Het nieuwe zoekprotocol is ingericht (wordt momenteel getest) en zal in de komende dagen worden live gezet in de productieomgeving.

Accounts deactiveren:

 • Om te voorkomen dat cursisten nog op de oude omgeving van Viper zouden inloggen zijn alle accounts op inactief gezet.
 • Een onderliggend geautomatiseerd proces zet alle inschrijvingen van cursisten die inactief worden gezet op geannuleerd.
 • Hierdoor kunnen we data tussen het oude en het nieuwe systeem niet meer controleren.
 • In de komende dagen wordt de Viperdata hersteld en zijn we ook voor het controleren van gegevens uit het oude systeem weer up-and-running.
Shares