4 TIPS OM TE OEFENEN TIJDENS CORONA

De laatste tijd was er in onze nieuwsbrieven veel aandacht voor onze vernieuwende aanpak en ons beleid tijdens Corona.  Iets te veel misschien dus daarom weer even terug naar de kern, jullie helpen een betere BHV-organisatie te krijgen.

De meeste van onze opdrachtgevers zijn doorgegaan met (100% online) trainen maar hebben sinds maart wel de BHV oefeningen op een lager pitje gezet aangezien de Corona maatregelen het oefenen lastig maken. Een totale ontruiming is met de huidige Corona maatregelen lastig te realiseren en werken met een lotus slachtoffer kent ook zijn uitdagingen (lees: is haast onmogelijk).

Maar hoe kan je dan wel oefenen tijdens Corona? Een opleiding is namelijk leuk maar hoe werk je aan daadkracht en gebouwkennis en hoe zorg je ervoor dat de BHV gemotiveerd blijft? Daarom 4 tips voor BHV oefeningen tijdens Corona:

TIP 1. TABLE TOP OEFENING

Een hele leuke en effectieve oefening is de table-top oefening waarbij je een simulatie van een calamiteit nabootst op papier, het liefst met een plattegrond van je eigen gebouw. Aan de hand van een uitdagende casus wordt dan ‘op tafel’ een calamiteit nagespeeld waarbij je samen met jouw BHV team alle stappen rustig doorloopt maar ook weer kritisch tegen het licht houdt. Door de oefening op deze manier visueel te maken is het ook makkelijker om een helikopterview te houden. Ook komen er vaak kritische factoren aan het licht, bijvoorbeeld wie de sleutel heeft van de meterkast of waar zit de afsluiter van het gas eigenlijk. Zonder twijfel heeft een table-top oefening veel voordelen:

Het kost relatief weinig tijd en geld.
Oefenen kan snel en met regelmaat, bijvoorbeeld aansluitend aan werkoverleg.
Het biedt bedrijfshulpverleners een veilige en overzichtelijke manier om zich voor te bereiden op een calamiteit.
Het maakt bedrijfshulpverleners bewust van hun rol en verantwoordelijkheid tijdens een calamiteit.
Het maakt bedrijfshulpverleners bewust van de noodzaak om goed voorbereid te zijn op calamiteiten.

Hoe werkt het?
Bij de oefening wordt dus het liefst gebruik gemaakt van een plattegrond van het bedrijf. Hierop kan met behulp van bijvoorbeeld LEGO-onderdelen  aangegeven worden waar mensen werken, stoelen of tafels staan etc. Bij aanvang van de oefening wordt met elkaar besproken waar de nooduitgangen zijn, de brandhaspels hangen, de brandmelder zich bevindt en waar de verzamelplaats is. Dit kan bijvoorbeeld door kaartjes met pictogrammen neer te leggen op de plattegrond. Vervolgens krijgt elke medewerker een LEGO poppetje dat hem/haar vertegenwoordigt en wordt de casus voorgelegd. Elke medewerker zet zijn/haar poppetje op de (werk)plek waar hij/zij op het moment in de casus logischerwijs is. De medewerkers geven vervolgens aan wat ze denken te moeten doen bij een ontruiming. Afhankelijk van de grootte van de groep duurt een oefening ongeveer 30 – 60 minuten.

TIP 2. UPDATE JE STROOMSCHEMA ALARMMELDINGEN

Een tweede vorm van een kleinschalige, droge oefening die je makkelijk zelf kunt uitvoeren met je BHV team is gezamenlijk het stroomschema alarmmeldingen doorlopen. Zeker met alle veranderingen die tijdens Corona hebben plaatsvinden is het goed om deze weer eens tegen het licht te houden. Wanneer heb jij deze voor het laats beoordeeld? Door het stroomschema gezamenlijk te doorlopen neem je weer eens goed het hele proces van alarmmelding tot het sein brandmeester onder de loep. Kritische vragen zijn daarbij bijvoorbeeld:

  • Hoe wordt de BHV (automatisch) gealarmeerd?
  • Is er een doormelding naar de brandweer?
  • Hoe verloopt de opkomst van de BHV?

Deze oefening kan je ook gezamenlijk uitvoeren via een videomeeting dus ook tijdens Corona makkelijk uit te voeren samen met collega’s. Je huidige stroomschema kan je vinden in je eigen ontruimingsplan. Voorbeeld nodig? Kijk dan hier Voor het gemak heb ik eerder een vlog gemaakt hoe je het aantal BHV-ers kan bepalen met behulp van het opstellen van een stroomdiagram.

TIP 3. VEILIGHEID BIJ OEFENINGEN (UIT ONS OEFENDRAAIBOEK)

Ook bij oefeningen is het van belang om veiligheid op het netvlies te houden, een ongeluk zit ook bij een oefening in een klein hoekje namelijk. Daarom is het goed om een no-play procedure te hanteren waarbij iedereen deelnemer aan de oefening door NO-PLAY te roepen aangeeft dat het om een echt ongeval gaat en het geen onderdeel is van de oefening. De oefening wordt dan direct stilgelegd en de BHV treedt op als reguliere BHV. Ook gaat het niet alleen om de veiligheid van de bedrijfshulpverleners, maar ook om de veiligheid van de omstanders. Er zijn echter scenario’s denkbaar waarbij de grens tussen een echt incident en een oefening moeilijk waar te nemen is. In sommige gevallen (anders dan een ontruiming) kan het dan ook raadzaam zijn om toevallige voorbijgangers te informeren middels een waarschuwingsbord.

TIP 4. OEFENDRAAIBOEK

Met de aangescherpte maatregelen is het weer lastiger geworden om te oefenen onder de begeleiding van onze docenten. Daarom bekijken wij nu per aanvraag of het uitvoeren van een oefening haalbaar is met de huidige Corona-maatregelen die van kracht zijn. Om toch oefeningen uit te kunnen voeren zonder onze begeleiding heeft onze docent Frank een handig Oefendraaiboek voor ploegleiders gemaakt met wel 14 scenario’s waar je uit kunt kiezen. Daarnaast heeft Frank nog een bonus namelijk een evaluatieformulier en een checklist! Met dit draaiboek kan je meteen aan de slag.

Denk bijvoorbeeld aan de volgden scenario’s:

  • Ongeval met letsel
  • Brandmelding
  • Kleine brand
  • Verdacht pakket
  • Multidisciplinair

samenvatting: Maar hoe kan je dan wel oefenen tijdens Corona? Een BHV opleiding is namelijk leuk maar hoe werk je aan daadkracht en gebouwkennis en hoe zorg je ervoor dat de BHV gemotiveerd blijft? Daarom 4 tips voor BHV oefeningen tijdens Corona.

Meer nieuws

Fail forward.

Fail forward.

Experimenteren gaat altijd met falen en opstaan. Dat weten wij maar al te goed: onze vernieuwde kijk op BHV trainen gecombineerd met innovatie én corona kenmerkt zich door trial & error. We delen je graag in onze meest leerzame lessen, zodat we er allemaal beter van kunnen worden.

Lees meer
Experimenteren met BHV

Experimenteren met BHV

We laten een turbulent en stormachtig jaar achter ons en kijken met veel gemengde gevoelens terug op 2020. Toch kijken we positief naar een aantal brokstukken die we hebben achtergelaten met alle experimenten en verzinsels die wij in 2020 hebben gelanceerd.

Lees meer
Trainen in 2021. Hoe gaan we verder?

Trainen in 2021. Hoe gaan we verder?

Niemand had in januari kunnen voorspellen dat in 2020 een mondkapje verplicht zou worden, alle horeca gesloten is en dat in-quarantaine-gaan erbij hoort. Zonder twijfel zal 2020 herinnerd worden als het jaar dat Corona ons in zijn greep had en de wereldwijde impact enorm is voor bedrijven en mensen door de gehele maatschappij.

Lees meer
7 tips Om het veiligheidsbewustzijn te verhogen

7 tips Om het veiligheidsbewustzijn te verhogen

Zijn jouw collega’s er klaar voor als er zich een calamiteit voordoet? Weten zij wat ze moeten doen als het brandalarm afgaat? Kennen ze het interne alarmnummer van jouw bedrijf uit je hoofd? Helaas krijg ik vaak ‘nee’ als antwoord op deze vragen. In dit soort situaties gaat het om de juiste informatie, op het juiste moment.

Lees meer
Virtual reality voor de BHV

Virtual reality voor de BHV

Virtual reality voor bedrijfshulpverlening leek lange tijd te kostbaar en daardoor onbereikbaar. Daarnaast was er het vraagstuk hoe je VR kan implementeren in een groepsles, ga je dan met zijn allen met een VR bril op naar de instructeur kijken? Inmiddels is de techniek ver gevorderd en betaalbaar geworden dus hoog tijd om eens te verkennen.

Lees meer
Shares