BHV-trainingen: maatwerk en e-learning zijn zó 2017!

2 februari 2018 | Nieuws

Jaren heb ik in onze eigen organisatie heuse kruistochten gevoerd tegen het gebruik van powerpointpresentaties als moderne vervanger van de overheadprojector. Ook ben ik een fervent tegenstander van de inhoudsloze term BHV-maatwerktraining. Dan is het logisch dat ik vaak de vraag krijg wat het dan wel moet zijn. Dat is logisch. Want als je duidelijk bent over wat je niet wilt, dan moet je in de organisatie ook kaders geven over hoe je het dan wel graag wilt zien.

Ik richt me daarbij altijd op de belangrijkste functie van een opleider bij het trainen van BHV-ers: BHV-ers goed voorbereiden op hun taak. Dit begint bij het competent krijgen – en houden van de cursisten. Traditioneel gezien richten opleiders zich hierbij op de onderdelen kennis en vaardigheden. Maar naar mijn mening is er nog een onderdeel dat maakt of iemand competent is, te weten: gedrag!

Gedrag van een BHV-er
Iemand kan over kennis en vaardigheden beschikken, maar als je niet het juiste gedrag vertoont dat hoort bij de context waarin hij op moet treden, dan zal hij minder effectief zijn. Of helemaal niet.
Stel je voor: je weet alles van snijwonden en je hebt regelmatig geoefend met het aanleggen van verbanden en pleisters. Maar, bij het zien van bloed trek je wit weg en word je onpasselijk. In dat geval is je gedrag (attitude) niet in lijn met datgene wat effectief is voor het verbinden van een wond. Nu kunnen we natuurlijk niet de eventuele aangeleerde drang om nerveus of erger onpasselijk te worden van bloed bij cursisten wegnemen. Maar het is wel de taak van een opleider om bij trainingen cursisten aan voldoende realistische situaties te onderwerpen. Maar hoe dan?

Meerdere zintuigen tegelijkertijd stimuleren
In onze zoektocht naar effectieve manieren om gedrag bij cursisten te trainen kom je logischerwijs terecht bij:

  • het trainen;
  • prepareren en
  • conditioneren van het brein.

Het brein speelt tenslotte een centrale rol bij het bepalen van je gedrag in specifieke situaties. In mijn zoektocht naar effectief trainen van het brein stuite ik op onderzoek van John Medina. In zijn boek ‘Brain Rules’ gaat hij in op effectieve manieren voor het brein om te leren en trainen. Waarbij hij stelt dat onze zintuigen zich hebben geëvolueerd om samen te werken. Hetgeen betekent dat we meer en beter leren als we meerdere zintuigen tegelijkertijd stimuleren tijdens het leerproces. Logisch als je begrijpt hoe het brein leert en welk belang herinneringen hebben in het leerproces.

 We leren meer en beter als we meerdere zintuigen tegelijkertijd stimuleren tijdens het leerproces.

BHV en e-learning? Zó 2017!
Als je weet dat het brein het effectiefst leert door het inzetten van meerdere zintuigen, dan snap je meteen waarom e-learning zó 2017 is. Met e-learning kunnen we tenslotte maar één zintuig prikkelen en stimuleren. Daarnaast durf ik de stelling aan dat e-learning gegarandeerd de motivatie van je BHV-ers om zeep helpt. Logisch! Een paar uur per jaar aan je computerbeeldscherm gekluisterd zitten om teksten door te worstelen, filmpjes te kijken en (hopelijk enigszins wisselende) vragen te beantwoorden.

Ook BHV-maatwerktrainingen bieden niet de gewenste toegevoegde waarde als het aankomt op het aanleren, trainen of conditioneren van gedrag. De term maatwerktraining wordt daarbij overigens meer als een marketingterm ingezet. Uiteraard werkt het goed voor je brein als je in een herkenbare omgeving leert te handelen. En waarschijnlijk zal dit helpen bij het reproduceren van kennis en vaardigheden in je eigen werkomgeving als het erop aankomt. Maar in de moderne wereld van trainen biedt dit alleen geen soelaas. 

Moderne BHV-training: maximaal stimuleren van alle zintuigen
Het trainen voor nu – en de komende jaren – moet gericht zijn op het maximaal stimuleren van alle zintuigen.

  • Dit prikkelt het brein
  • Je leert gedragsreacties te ontdekken en
  • Je kunt in uiteenlopende simulaties mensen laten zien welk gedrag het meest effectief is in welke situatie.

Je mag van CURA verwachten dat we niet alleen op korte termijn, maar ook in de toekomst uiteenlopende ontwikkelingen op het gebied van het trainen van gedrag en prikkelen van het brein gaan toepassen in onze trainingen.

We gaan van passief observeren naar actief beleven!

We gaan van passief observeren naar actief beleven! Te beginnen met onze Multi Sensorische belevingscabine waar we iedereen aan bijzondere en spectaculaire belevingen kunnen blootstellen. Neem vooral plaats als je in ons trainingscentrum in Simpelveld les hebt. Of maak een afspraak en kom gewoon even een uurtje om te reizen naar de Afrikaanse Savane of een zonnig strand op Bonaire.

“E-LEARNING?
ZÓ 2017!”

Meer nieuws

De BHV Pop-up. Van passief observeren naar actief beleven.

Het idee bij de BHV Pop-up locatie is een totale beleving aanbieden aan de cursist waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. De cursist doorloopt zelfstandig de diverse scenario’s op het gebied van bedrijfshulpverlening en tegelijkertijd worden de competenties getoetst.

STAGIAIR(E) INTEGRALE VEILIGHEIDSKUNDE

Jij bent niet bang om in het onbekende te duiken! Als stagiaire integrale veiligheid ga jij onderzoeken welke trends op het gebied van veiligheid naar voren zijn gekomen tijdens de Coronacrisis. Het is onbekend terrein, dus jij bent leading.

Waar komt dit nieuwe concept vandaan?

In de Corona tijd zijn we gedwongen om onze trainingsaanpak van de een op de andere dag geheel te herzien. Ons doel trainen op afstand, met grote betrokkenheid en interactie tussen docent – cursist en geheel binnen de kaders van het NIBHV, Rode Kruis en Oranje Kruis.

De (on)zin van 1,5 meter trainen

Zelfs met de versoepeling van de Corona maatregelen blijven wij van mening dat er verschillende redenen zijn waarom het niet per definitie zinvol is om op deze manier te trainen.

Terug naar het nieuwe normaal met een blik op de toekomst

Met een missie naar Mars in het Coronatijdperk is het belangrijk om een eigen koers te kiezen. Dat is precies wat wij hebben gedaan sinds 16 maart. Met de ontwikkeling van de Digital Classroom en alle spin-off concepten blijven wij op koers ondanks alle maatregelen in de 1.5 meter maatschappij.

9 Tips voor veilige feestdagen

Met Kerstmis is er veel extra brandgevaar aanwezig. In dit artikel vind je 9 tips voor veilige feestdagen.

Ambulances voor Kosovo

In Kosovo was dringend nood aan ambulances en bijbehorende materialen. In april 2019 zijn twee volgeladen ambulances naar Kosovo gereden. Lees hier meer over dit project.

CURA Groep neemt Escape Mobility International over

De CURA Groep heeft Escape Mobility International overgenomen. De verkoop- en productieactiviteiten in Duitsland, België en het VK zijn overgenomen, inclusief het wereldwijde distributienetwerk.

Werkboek: van risico naar BNO

Wilt u stapsgewijs de omvang van BHV als onderdeel van uw BNO bepalen? Download dan hier gratis het werkboek ‘Van Risico naar BNO’.

Safety Model Canvas

Met het Safety Model Canvas stelt CURA u in staat om op een overzichtelijke, eenvoudige manier de organisatie van uw BHV-organisatie – als onderdeel van een solide BNO – inzichtelijk te maken.

Share:
Shares