BHV-trainingen: maatwerk en e-learning zijn zó 2017!
Jaren heb ik in onze eigen organisatie heuse kruistochten gevoerd tegen het gebruik van powerpointpresentaties als moderne vervanger van de overheadprojector. Ook ben ik een fervent tegenstander van de inhoudsloze term BHV-maatwerktraining. Dan is het logisch dat ik vaak de vraag krijg wat het dan wel moet zijn. Dat is logisch. Want als je duidelijk bent over wat je niet wilt, dan moet je in de organisatie ook kaders geven over hoe je het dan wel graag wilt zien.
Ik richt me daarbij altijd op de belangrijkste functie van een opleider bij het trainen van BHV-ers: BHV-ers goed voorbereiden op hun taak. Dit begint bij het competent krijgen – en houden van de cursisten. Traditioneel gezien richten opleiders zich hierbij op de onderdelen kennis en vaardigheden. Maar naar mijn mening is er nog een onderdeel dat maakt of iemand competent is, te weten: gedrag!
Gedrag van een BHV-er
Iemand kan over kennis en vaardigheden beschikken, maar als je niet het juiste gedrag vertoont dat hoort bij de context waarin hij op moet treden, dan zal hij minder effectief zijn. Of helemaal niet.
Stel je voor: je weet alles van snijwonden en je hebt regelmatig geoefend met het aanleggen van verbanden en pleisters. Maar, bij het zien van bloed trek je wit weg en word je onpasselijk. In dat geval is je gedrag (attitude) niet in lijn met datgene wat effectief is voor het verbinden van een wond. Nu kunnen we natuurlijk niet de eventuele aangeleerde drang om nerveus of erger onpasselijk te worden van bloed bij cursisten wegnemen. Maar het is wel de taak van een opleider om bij trainingen cursisten aan voldoende realistische situaties te onderwerpen. Maar hoe dan?
Meerdere zintuigen tegelijkertijd stimuleren
In onze zoektocht naar effectieve manieren om gedrag bij cursisten te trainen kom je logischerwijs terecht bij:
- het trainen;
- prepareren en
- conditioneren van het brein.
Het brein speelt tenslotte een centrale rol bij het bepalen van je gedrag in specifieke situaties. In mijn zoektocht naar effectief trainen van het brein stuite ik op onderzoek van John Medina. In zijn boek ‘Brain Rules’ gaat hij in op effectieve manieren voor het brein om te leren en trainen. Waarbij hij stelt dat onze zintuigen zich hebben geëvolueerd om samen te werken. Hetgeen betekent dat we meer en beter leren als we meerdere zintuigen tegelijkertijd stimuleren tijdens het leerproces. Logisch als je begrijpt hoe het brein leert en welk belang herinneringen hebben in het leerproces.
We leren meer en beter als we meerdere zintuigen tegelijkertijd stimuleren tijdens het leerproces.
BHV en e-learning? Zó 2017!
Als je weet dat het brein het effectiefst leert door het inzetten van meerdere zintuigen, dan snap je meteen waarom e-learning zó 2017 is. Met e-learning kunnen we tenslotte maar één zintuig prikkelen en stimuleren. Daarnaast durf ik de stelling aan dat e-learning gegarandeerd de motivatie van je BHV-ers om zeep helpt. Logisch! Een paar uur per jaar aan je computerbeeldscherm gekluisterd zitten om teksten door te worstelen, filmpjes te kijken en (hopelijk enigszins wisselende) vragen te beantwoorden.
Ook BHV-maatwerktrainingen bieden niet de gewenste toegevoegde waarde als het aankomt op het aanleren, trainen of conditioneren van gedrag. De term maatwerktraining wordt daarbij overigens meer als een marketingterm ingezet. Uiteraard werkt het goed voor je brein als je in een herkenbare omgeving leert te handelen. En waarschijnlijk zal dit helpen bij het reproduceren van kennis en vaardigheden in je eigen werkomgeving als het erop aankomt. Maar in de moderne wereld van trainen biedt dit alleen geen soelaas.
Moderne BHV-training: maximaal stimuleren van alle zintuigen
Het trainen voor nu – en de komende jaren – moet gericht zijn op het maximaal stimuleren van alle zintuigen.
- Dit prikkelt het brein
- Je leert gedragsreacties te ontdekken en
- Je kunt in uiteenlopende simulaties mensen laten zien welk gedrag het meest effectief is in welke situatie.
Je mag van CURA verwachten dat we niet alleen op korte termijn, maar ook in de toekomst uiteenlopende ontwikkelingen op het gebied van het trainen van gedrag en prikkelen van het brein gaan toepassen in onze trainingen.
We gaan van passief observeren naar actief beleven!
We gaan van passief observeren naar actief beleven! Te beginnen met onze Multi Sensorische belevingscabine waar we iedereen aan bijzondere en spectaculaire belevingen kunnen blootstellen. Neem vooral plaats als je in ons trainingscentrum in Simpelveld les hebt. Of maak een afspraak en kom gewoon even een uurtje om te reizen naar de Afrikaanse Savane of een zonnig strand op Bonaire.
“E-LEARNING?
ZÓ 2017!”
Meer nieuws
Trainen in 2021. Hoe gaan we verder?
Niemand had in januari kunnen voorspellen dat in 2020 een mondkapje verplicht zou worden, alle horeca gesloten is en dat in-quarantaine-gaan erbij hoort. Zonder twijfel zal 2020 herinnerd worden als het jaar dat Corona ons in zijn greep had en de wereldwijde impact enorm is voor bedrijven en mensen door de gehele maatschappij.
Pop-up locatie Groningen
MFC It Maskelyn • Easter Omwei 5
Onze Corona aanpak
Het Coronavirus houdt ons allemaal in zijn greep. Onze actuele aanpak aangaande de Corona maatregelen zal doorlopend actueel gehouden worden op deze pagina.
Pop-up locatie Amsterdam
Rebel with a cause
Pop-up locatie Alkmaar
Zaal Dolleburg • De Goorn 70
Pop-up locatie Oosterhout
De Bussel • Torenstraat 10
Pop-up locatie Nijmegen / Oss
De Pas • De Misse 4
Pop-up locatie Nijmegen / Oss
D’n Bogerd • Van Heemstraweg 53
Pop-up locatie Nijmegen / Oss
De Merx • Burg. van Erpstraat 25
Pop-up locatie Venlo
Boostenhof • Heymansstraat 125
Pop-up locatie Apeldoorn
Optisport de Veluwehal • Nieuwe Markt 6
Pop-up locatie Hoogeveen
De Tamboer • Hoofdstraat 17
Pop-up locatie Hoogeveen
Schoonhoven • Marten Kuilerweg 47
Pop-up locatie Venlo
De Haandert • Haandertstraat 6
Pop-up locatie Eindhoven
Enversed • Veemstraat 27
VACATURE : KLANT SUCCES MANAGER (24 – 40 uur)
Denk jij in oplossingen, beschik je over de gunfactor en wil je onmisbaar zijn voor je klanten en cursisten? Ben je goed in de omgang met mensen en sta je graag de hele dag in contact met (jouw eigen) klanten en cursisten?
7 tips Om het veiligheidsbewustzijn te verhogen
Zijn jouw collega’s er klaar voor als er zich een calamiteit voordoet? Weten zij wat ze moeten doen als het brandalarm afgaat? Kennen ze het interne alarmnummer van jouw bedrijf uit je hoofd? Helaas krijg ik vaak ‘nee’ als antwoord op deze vragen. In dit soort situaties gaat het om de juiste informatie, op het juiste moment.
Virtual reality voor de BHV
Virtual reality voor bedrijfshulpverlening leek lange tijd te kostbaar en daardoor onbereikbaar. Daarnaast was er het vraagstuk hoe je VR kan implementeren in een groepsles, ga je dan met zijn allen met een VR bril op naar de instructeur kijken? Inmiddels is de techniek ver gevorderd en betaalbaar geworden dus hoog tijd om eens te verkennen.
4 TIPS OM TE OEFENEN TIJDENS CORONA
Maar hoe kan je dan wel oefenen tijdens Corona? Een BHV opleiding is namelijk leuk maar hoe werk je aan daadkracht en gebouwkennis en hoe zorg je ervoor dat de BHV gemotiveerd blijft? Daarom 4 tips voor BHV oefeningen tijdens Corona.
Tijdelijk switchen naar 100% online trainen
Aanvullende maatregelen zijn te verwachten maar gelukkig is ons beleid rondom Corona opgewassen tegen deze maatregelen. Zelfs bij een lockdown kunnen de trainingen doorgaan, door terug te vallen op DCR 1.0, de 100% online cursus. Hoe doen we dat? Onze Corona aanpak. 100% CURA.
DCR 1.0, 2.0 of Pop-up? Hoe zit het nou?
Nu Corona ons weer aan banden legt betekent dat weer even schakelen. Gelukkig waren wij al goed op weg met onze DCR 1.0 : de 100% online trainingsvariant. Maar ik hoor je al denken, DCR 1.0 ? DCR 2.0 en Pop-up? Hoe zat het nou ook alweer.
Soepel efficiënt plannen
Niet alleen onze trainingen zijn onder loep genomen de afgelopen weken en maanden. We hebben ook eens goed gekeken naar de manier van plannen, zowel bij ons in het trainingscentrum als bij onze opdrachtgevers. We hebben er immers continu naar gestreefd om in deze bijzondere tijd onze klanten niet met hogere kosten te confronteren. En dat willen we bij het hervatten van fysieke trainingen ook zo houden.
BHV Maatwerk. Lastiger dan je denkt.
Maatwerk is een term die je veel hoort in onze branche, maar wat is maatwerk nu eigenlijk echt in de dagelijkse BHV-trainingspraktijk. Maatwerk in een BHV-training is net als een foto die is bewerkt met Photoshop. Het klinkt in theorie heel leuk en ziet er op papier goed uit, maar de uitvoering is een stuk ingewikkelder.
De imperfecties van DCR 2.0. Samenwerken en Maatwerk
Is trainen met DCR 2.0 perfect? Nee uiteraard niet! Deze manier van trainen heeft (vooralsnog) imperfecties. Zoals dit bij het volledig digitaal trainen in DCR 1.0 ook het geval was. Maar we werken continu aan het verbeteren van de modules in de Digital Classroom en aan het hervatten van de fysieke trainingen.
De BHV Pop-up. De update.
Het idee bij de BHV Pop-up locatie is een totale beleving aanbieden aan de cursist waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. De cursist doorloopt zelfstandig de diverse scenario’s op het gebied van bedrijfshulpverlening en tegelijkertijd worden de competenties getoetst.
De BHV Pop-up. Van passief observeren naar actief beleven.
Het idee bij de BHV Pop-up locatie is een totale beleving aanbieden aan de cursist waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. De cursist doorloopt zelfstandig de diverse scenario’s op het gebied van bedrijfshulpverlening en tegelijkertijd worden de competenties getoetst.
STAGIAIR(E) INTEGRALE VEILIGHEIDSKUNDE
Jij bent niet bang om in het onbekende te duiken! Als stagiaire integrale veiligheid ga jij onderzoeken welke trends op het gebied van veiligheid naar voren zijn gekomen tijdens de Coronacrisis. Het is onbekend terrein, dus jij bent leading.
Waar komt dit nieuwe concept vandaan?
In de Corona tijd zijn we gedwongen om onze trainingsaanpak van de een op de andere dag geheel te herzien. Ons doel trainen op afstand, met grote betrokkenheid en interactie tussen docent – cursist en geheel binnen de kaders van het NIBHV, Rode Kruis en Oranje Kruis.
De (on)zin van 1,5 meter trainen
Zelfs met de versoepeling van de Corona maatregelen blijven wij van mening dat er verschillende redenen zijn waarom het niet per definitie zinvol is om op deze manier te trainen.
Terug naar het nieuwe normaal met een blik op de toekomst
Met een missie naar Mars in het Coronatijdperk is het belangrijk om een eigen koers te kiezen. Dat is precies wat wij hebben gedaan sinds 16 maart. Met de ontwikkeling van de Digital Classroom en alle spin-off concepten blijven wij op koers ondanks alle maatregelen in de 1.5 meter maatschappij.
De Digital Classroom zorgt dat je bijblijft
Wie in dit nieuwe jaar had voorspeld dat er een intelligente lockdown in Nederland zou komen, zou vragend zijn aangekeken. En toch was ‘ie er ineens.
Out of the box. Coronaproof met de Thuis Competent Box
De Thuis Competent Box met daarin een Reanimatiepop en een verbandmaterialen set waarmee onze cursisten thuis aan de slag kunnen.
9 Tips voor veilige feestdagen
Met Kerstmis is er veel extra brandgevaar aanwezig. In dit artikel vind je 9 tips voor veilige feestdagen.
Uniek in Nederland: BHV-café
Spencer laat binnenkort hun oefenbaan onder handen nemen en krijgt straks een BHV-café.
Ambulances voor Kosovo
In Kosovo was dringend nood aan ambulances en bijbehorende materialen. In april 2019 zijn twee volgeladen ambulances naar Kosovo gereden. Lees hier meer over dit project.
Klantcase grootbank: BHV-trainingen gaan straks heel anders worden
Benieuwd welke rol IT speelt bij het slim organiseren van BHV? CURA heeft een grootbank geholpen om 100% simpel, betrouwbaar en schaalbaar alles rondom BHV te organiseren.
Van passief observeren naar actief beleven
Door een grote stap verder te gaan dan Virtual Reality bent u bij CURA zelf regisseur van uw eigen ervaring!
CURA Groep gaat samenwerken met AAS Veiligheid
De CURA Groep en AAS Veiligheid hebben besloten om intensief samen te gaan werken. “We willen allebei disruptief zijn op de BHV-markt.”
CURA Groep neemt Escape Mobility International over
De CURA Groep heeft Escape Mobility International overgenomen. De verkoop- en productieactiviteiten in Duitsland, België en het VK zijn overgenomen, inclusief het wereldwijde distributienetwerk.
Klantcase gemeente Venlo: We sparen de geit en de kool niet
Een lange relatie waarbij open en eerlijk om input wordt gevraagd en met elkaar wordt meegedacht. Resultaat? Innovatieve en gevarieerde BHV- en veiligheidstrainingen.
Werkboek: van risico naar BNO
Wilt u stapsgewijs de omvang van BHV als onderdeel van uw BNO bepalen? Download dan hier gratis het werkboek ‘Van Risico naar BNO’.
Hoofd BHV: bestrijd je grootste vijand en word superheld
Hoe bespaar je als Hoofd BHV-er tijd en zorg je dat je bezig bent met strategische vraagstukken?
Safety Model Canvas
Met het Safety Model Canvas stelt CURA u in staat om op een overzichtelijke, eenvoudige manier de organisatie van uw BHV-organisatie – als onderdeel van een solide BNO – inzichtelijk te maken.
Slimme keuzes maken
5 redenen om de kortste BHV-cursus te kiezen.